INEOS Grenadiers: met opvallende combinatie van jong en oud 2024 in Wielrennen
Wielrennen

INEOS Grenadiers: met opvallende combinatie van jong en oud 2024 in

INEOS Grenadiers: met opvallende combinatie van jong en oud 2024 in

In onze eindejaarsreeks WorldTour-ploegen zijn we inmiddels aangekomen bij de teams met het grootste budget. INEOS Grenadiers is al sinds jaar en dag één van de rijkste ploegen van het peloton, maar stond dat in 2023 in verhouding met de resultaten? In de Leiderstrui zet het uiteen!

Eendagswedstrijden 2023: INEOS Grenadiers

Wie de eendagswedstrijden van 2023 van INEOS Grenadiers onder de loep neemt, ziet drie uitschieters: de overwinningen van Tom Pidcock in Strade Bianche en op het WK mountainbiken en de Europese tijdrittitel van Joshua Tarling in Emmen. Drie mooie zeges behaald door Britten, dat zal de ploegleiding alleszins goed doen.

tom pidcock

Pidcock eindigde daarnaast als derde in de Amstel Gold Race en als tweede in Luik-Bastenaken-Luik, terwijl Filippo Ganna op plek twee achterbleef in Milaan-Sanremo en op het WK tijdrijden. Allemaal prestaties waar je als ploeg zeker fier op kunt zijn, helemaal gezien de prestaties van aliens als Remco Evenepoel, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel dit jaar.

In de kasseienklassiekers wilde het evenwel nog niet echt vlotten. Ganna werd zesde in Parijs-Roubaix en tiende in de E3 Saxo Classic, terwijl Pidcock een vijfde stek uit het vuur wist te slepen in de Omloop Het Nieuwsblad als beste kasseiresultaat. De Brit heeft er zelfs voor gekozen om die klassiekers - met zijn gewicht - volgend jaar links te laten liggen.

(Grote) rondes 2023: INEOS Grenadiers

Wie Sky/INEOS Grenadiers zegt, denkt toch eerst en vooral aan de grote rondes. De ploeg zwaaide jarenlang de scepter in de Tour de France, maar moet inmiddels toch wel bekennen dat het voorbij is gestreefd door enkele andere teams. Niet dat de Tour zo'n mislukking was overigens, met een knappe vijfde plek en dito ritzege van de jonge Spanjaard Carlos Rodríguez en nog een etappeoverwinning van Michal Kwiatkowki.

Geraint Thomas zorgde in mei bijna voor het grootste succes van de ploeg in de Giro d'Italia, maar moest op de voorlaatste dag de duimen leggen voor Primoz Roglic. De Welshman was nochtans bezig aan een foutloze Ronde van Italië, die voor een deel nog overschaduwd werd door een zware val van medekopman Tao Geoghegan Hart. In de Vuelta was sprintkopman Filippo Ganna de revelatie, maar daar bleef het dan ook bij.

geraint thomas

Voor het overige stond de ploeg nog op het podium in WorldTour-koersen als de UAE Tour (Luke Plapp), Tirreno-Adriatico (Geoghegan Hart), de Ronde van Polen (Kwiatkowski) en Tour of Guangxi (Ethan Hayter), terwijl rondes van een lager niveau als Algarve (Daniel Felipe Martínez), Tour of the Alps (Hart), Noorwegen (Ben Tulett), Oostenrijk (Jhonatan Narváez) en Wallonië (Ganna) nog gewonnen werden.

Eindcijfer 2023 INEOS Grenadiers

Niet top, maar zeker ook niet slecht: zo mogen we het jaar 2023 van INEOS Grenadiers wel omschrijven. Vandaar dat onze (ex-)redactieleden gemiddeld op een 6,0 als eindcijfer uitkwamen als eindoordeel voor de Britse formatie.

Transfers 2023/2024: INEOS Grenadiers

INEOS Grenadiers heeft deze transferwindow heel wat klimgeweld verloren. Met Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Pavel Sivakov (UAE-Team Emirates), Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Ben Tulett (Visma | Lease a Bike) en Luke Plapp (Jayco AlUla) verlaten vijf getalenteerde berggeiten de formatie, waardoor het grote ronde-bestand automatisch wat verkleind wordt.

Met Tobias Foss (Jumbo-Visma), Óscar Rodríguez (Movistar) en Andrew August (junioren) kwamen daar voorlopig drie pionnen voor terug. Foss maakt als ex-wereldkampioen tijdrijden de overstap naar zijn droomploeg, terwijl Rodríguez vermoedelijk vooral als helper ingezet zal worden. August is dan weer een zeer talentvolle, pas 18-jarige junior uit de Verenigde Staten.

Ingaand: Tobias Foss (Jumbo-Visma), Óscar Rodríguez (Movistar) en Andrew August (junioren)

(Voorlopig) uitgaand: Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Pavel Sivakov (UAE-Team Emirates), Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek), Ben Tulett (Visma | Lease a Bike), Luke Plapp (Jayco AlUla) en Cameron Wurf (onbekend)

Ones to watch 2024: INEOS Grenadiers

Er mogen dan wel heel wat renners vertrokken zijn, INEOS Grenadiers gaat 2024 nog altijd in met een selectie die bulkt van het talent. Daarbij zien we wel een opvallend gat in de selectie: niemand bij de ploeg is op dit moment tussen de 28 en 32 jaar oud, wat toch wel interessant is. Aan de onderkant van de leeftijdsgrens zitten toppers als Thymen Arensman, Carlos Rodríguez, Tom Pidcock, Leo Hayter en Magnus Sheffield voor het klassementswerk.

INEOS Grenadiers: met opvallende combinatie van jong en oud 2024 in

Een deel van die mannen kan ook aardig mee in de klassiekers, wat zeker ook geldt voor hardrijders Filippo Ganna en Joshua Tarling. Daarbij zitten ook Ethan Hayter, Ben Turner, Tobias Foss en Jonathan Narváez op 24 a 26-jarige leeftijd dicht tegen een definitieve doorbraak aan, dus de toekomst lijkt zeker nog wel bright voor INEOS Grenadiers.

(Voorlopige) selectie INEOS Grenadiers 2024

 1. Thymen Arensman
 2. Andrew August
 3. Egan Bernal
 4. Jonathan Castroviejo
 5. Laurens De Plus
 6. Tobias Foss
 7. Omar Fraile
 8. Filippo Ganna
 9. Ethan Hayter
 10. Leo Hayter
 11. Kim Heiduk
 12. Michal Kwiatkowski
 13. Michael Leonard
 14. Jhonatan Narváez
 15. Tom Pidcock
 16. Salvatore Puccio
 17. Brandon Rivera
 18. Carlos Rodriguez
 19. Oscar Rodriguez
 20. Luke Rowe
 21. Magnus Sheffield
 22. Ben Swift
 23. Connor Swift
 24. Joshua Tarling
 25. Geraint Thomas
 26. Ben Turner
 27. Elia Viviani

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws