Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL Wielrennen
Wielrennen

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL

Ein-de-lijk is het zover: de kalender kon omgeslagen worden van juli naar augustus. En wie 1 augustus zegt, zegt tegelijkertijd ook de opening van de transfermarkt in het wielrennen. In augustus zal duidelijk worden welke geruchten kloppend bleken en welke juist een broodjeaapverhaal was. Wie verlaat er zijn broodheer en zoekt zijn geluk definitief elders? In de Leiderstrui schetst een overzicht!

Overzicht wielertransfers 2024 (of bij uitzondering per 1 augustus 2023)

Data powered by FirstCycling.com

Wielertransfers 1 december tot 10 december

Het einde van het kalenderjaar nadert en ook bijna alle WorldTour-ploegen zijn voor 2024 al volzet, maar toch vinden enkele renners ergens nog een gaatje. Zo werd zaterdagochtend 2 december een hiaat bij Movistar opgevuld. Davide Cimolai houdt het na twee seizoenen voor bekeken en tekende voor een seizoen bij de Spaanse WorldTour-formatie van Enric Mas.

Enkele dagen later wist een nieuwe ancien nog een contract voor 2024 te versieren: David de la Cruz komt komend seizoen uit voor Q36.5, zo bracht die ploeg op 5 december naar buiten. 'Dit was een beslissing vanuit mijn hart. Bij deze ploeg kan ik weer overwinningen najagen en dat voelde voor mij op dit moment als de juiste stap in mijn loopbaan.'

Zaterdag 9 december bracht Jumbo-Visma vervolgens groot nieuws naar buiten. De Nederlandse formatie heeft met Cian Uijtdebroeks een nieuw talent aan zich weten te binden. De Belg had eigenlijk nog een doorlopend contract bij BORA-hansgrohe, maar dat ene resterende jaar zit hij nu dus uit bij Visma-Lease a Bike, zoals zijn nieuwe ploeg vanaf 2024 door het leven zal gaan. Uijtdebroeks tekent voor vier jaar, tot en met 2027, een contract bij de ploeg van CEO Richard Plugge.

<br>
Cian Uijtdebroeks

Wielertransfers 20 tot en met 30 november

Het is al diep in de herfst als ploegen nog steeds de komst van renners blijven aankondigen. EF Education-Easypost kondigde aan dat de 21-jarige Yuhi Todome wordt overgeheveld van de opleidingsploeg naar de hoofdmacht. De jonge Japanner kan goed tijdrijden en ambieert zelf de klimtrein van de ploeg te versterken. Sebastian Berwick verdwijnt dan juist weer uit de WorldTour. De Australische klimmer verruilt Israel-Premier Tech voor Caja Rural in 2024.

Riley Sheehan, die in oktober verrassend Parijs-Nice won, tekende woensdag een driejarig contract bij Israel-Premier Tech. Daarna was het lang wachten op nieuws. Bij de ploegenpresentatie van het nieuw te noemen Decathlon AG2R La Mondiale werden op maandag 27 november vijf laatste aanwinsten gepresenteerd. Sam Bennett en Victor Lafay zijn de twee belangrijkste namen, aangevuld door drie Belgen: Dries De Bondt, Sander De Pestel en Gianluca Pollefliet.

Een deal van nog grotere allure kwam op dezelfde maandag vanuit INEOS Grenadiers. Tobias Foss rijdt de komende drie jaar voor de Britse miljoenformatie, met zowel tijdrit- als klassementsambities. Het Franse Team TotalEnergies nam dinsdagavond in tegenstelling tot zijn Franse rivaal Decathlon AG2R La Mondiale afscheid van vijf renners. Van Daniel Oss (gestopt), Jérémy Cabot (St Michel-Mavic-Auber93) en Victor de la Parte (Euskaltel-Euskadi) was al bekend dat ze andere oorden gingen opzoeken, maar ook Edvald Boasson-Hagen en Maciej Bodnar zeggen de Franse ploeg vaarwel.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Tobias Foss

Wielertransfers 13 november tot en met 19 november

Een kleine drieënhalve maand na het begin van de transferperiode zijn sommige selecties nog altijd niet volledig gevuld. Op de eerste dag van week 46 deed een nieuw wielertalent zijn intrede in het profpeloton: de Nieuw-Zeelander Logan Currie (24) trekt naar Lotto-Dstny. Op woensdag kondigde EOLO-Kometa, volgend jaar te bewonderen als Polti-Kometa, aan dat de kleine Italiaanse klimmer Matteo Fabbro aan de selectie toegevoegd zal worden. Fabbro komt over van BORA-hansgrohe en tekent bij de ploeg van Ivan Basso en Alberto Contador.

Op de donderdag kwam het transfernieuws vanuit Arkéa-Samsic. Althans, transfernieuws... Michel Ries verlengde zijn contract. Daarmee ligt de 25-jarige Luxemburger nog één jaar extra vast bij de Franse ploeg. Over contractverlengingen gesproken: ook James Knox tekende bij, zij het bij Soudal Quick-Step. De 28-jarige klimmer verlengde zijn verbintenis tot en met eind 2025. Op zaterdag werd bekend dat AG2R Citroen zich zal versterken met twee jonge Belgische renners. De 25-jarige Sander De Pestel maakt de overstap vanuit Flanders-Baloise en Gianlucca Pollefliet verkast vanuit de opleidingsploeg van Lotto-Dstny naar het Franse WorldTour-team.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Matteo Fabbro

Wielertransfers 6 november tot en met 12 november

Ook op de eerste dag van week 45 werden er transferberichten de wereld in geslingerd. Zo maakte Cofidis bekend dat Kenny Elissonde (Lidl-Trek) en Ben Hermans (Israel-Premier Tech) de boel per 1 januari 2024 komen versterken. Eén dag later kwam ook Jayco AlUla nog met nieuws: het jonge Australische talent Luke Plapp tekende ondanks een doorlopende verbintenis tot en met 2027 bij de ploeg uit zijn land.

Astana-Qazaqstan voegde donderdag Santiago Umba toe aan de selectie voor 2024. De 20-jarige Colombiaan komt over van het Italiaanse GW Shimano-Sidermec. De ploeg van de flamboyante ploegbaas Gianni Savio. In zijn eerste jaar (2021) bij de ploeg boekte Umba direct mooie successen met ritzeges in de Tour Alsace en Le Tour de Savoie Mont Blanc. 'We zien veel potentieel in Santiago. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Santiago al veel belangrijke professionele wedstrijden gereden en serieuze ervaring opgedaan, die als basis kan dienen voor zijn verdere ontwikkeling', is Alexsandr Vinokourov in zijn nopjes met zijn nieuwste aanwinst.

Op de vrijdag begonnen we de dag met contractverlenging voor Anton Palzer bij BORA-hansgrohe en kwam DSM-firmenich niet veel later met Julius van den Berg en Emils Liepins als nieuwe aanwinsten op de proppen. Jakub Mareczko kiest op zijn beurt voor een toekomst bij het Italiaanse Team Corratec-Selle Italia. Daarmee volgt hij het voorbeeld van zijn Alpecin-Deceuninck-ploegmaat Kristian Sbaragli, die eerder al dezelfde overstap maakte. Christian Scaroni en Michele Gazzoli verlengden hun verbintenissen bij Astana Qazaqstan.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Julius van den Berg

Wielertransfers 30 oktober tot en met 5 november

Week 44 werd wat betreft 'wielertransfers' afgetrapt met een aantal contractverlengingen. Zo werd wereldkundig gemaakt dat routiniers Ben Swift en Laurens De Plus langer de kleuren van INEOS Grenadiers zullen vertegenwoordigen. Daar kwamen later in de week de contractverlengingen voor Luke Rowe, Kim Heiduk en Brandon Rivera bij.

Er werden echter meer krabbeltjes gezet. Amaury Capiot verlengde zijn verbintenis bij zijn huidige broodheer, zijnde Arkéa Samsic, terwijl Soudal Quick-Step de verlenging van Bert Van Lerberghe kon aankondigen.

Daarbij maakte Astana Qazaqstan Team de komst de komst van Daniil Marukin en Anton Kuzmin wereldkundig. Woensdag maakte Lukas Pöstlberger via Instagram bekend dat hij al na een jaar vertrekt bij Jayco-AlUla. Daarnaast zwaaide INEOS-Grenadiers opnieuw met contractverlengingen. Deze keer was Brandon Rivera aan de beurt. De 27-jarige Colombiaan tekende bij tot 2025.

Donderdag was het eerst de beurt aan Jayco-AlUla. De Australische WorldTour-formatie legden de Australiër Kelland O’Brien en de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart vast tot 2025. Daarna liet INEOS-Grenadiers zich weer opmerken met de contractverlenging van Omar Fraile. Tot slot kwam Astana opnieuw op de proppen met de contractverlenging van Harold Tejada en deed ook Kévin Ledanois er een jaartje bij bij Arkea-Samsic (volgend seizoen Arkea-B&B Hotels). Kristian Sbaragli verliet Alpecin-Deceuninck na vier jaar en vond met Team Corratec-Selle Italia een nieuwe ploeg.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Luke Rowe

Wielertransfers 23 oktober tot en met 29 oktober

De laatste volledige week van oktober werd afgetrapt met enkele contractverlengingen, waarvan die van Geraint Thomas bij INEOS Grenadiers er toch wel bovenuit stak. De klassementsrenner blijft twee jaar langer bij de ploeg waar hij al sinds 2010 voor rijdt. Astana Qazaqstan Team maakte dan weer bekend dat Vadim Pronskiy langer voor de ploeg uitkomt, terwijl Jayco AlUla Felix Engelhardt, Jesus David Pena, Chris Juul-Jensen, Michael Hepburn en Lawson Craddock langer wist vast te leggen. Jasper De Buyst blijft langer bij Lotto-Dstny.

Op woensdag werd bekend dat Rüdiger Selig het team van Astana Qazaqstan Team komt versterken. De Duitser is gehaald om Mark Cavendish en Cees Bol te helpen in de sprint. Selig tekende voor één jaar en komt over van Lotto-Dstny. Uno-X maakte op dezelfde dag bekend dat Rasmus Tiller langer bij de ploeg blijft. De Noor verlengde zijn contract tot en met 2027. Ook Movistar maakte bekend langer door te gaan met een bekende naam in het team. José Joaquín Rojas is pas net gestopt als profrenner, maar gaat meteen door als ploegleider bij Movistar.

Later op de dag maakte ook INEOS Grenadiers bekend een nieuwe naam aan het team toe te voegen. Andrew 'AJ' August is nog maar achttien jaar, maar rijdt vanaf volgend seizoen voor de Britste ploeg. August heeft zijn eerste profcontract getekend tot en met 2026. INEOS Grenadiers ging donderdag vrolijk verder met waar ze gebleven waren door Oscar Rodriguez aan te kondigen voor het nieuwe seizoen. De Spanjaard komt over van Movistar en tekende een contract tot en met 2026. Rodriguez kende zijn doorbraak in de Ronde van Spanje in 2018 waarin hij namens Euskadi Basque Country-Murias een etappe in de Ronde van Spanje won.

Het Amerikaanse EF Education-EasyPost wist op haar beurt weer te melden dat Neilson Powless zijn contract heeft verlengd tot en met 2027. De Amerikaan had nog een contract tot eind volgend jaar, maar heeft deze dus opengebroken en daar drie jaar aan vast geplakt. Op zaterdag kwam er plots een verrassing: Nairo Quintana was een jaar lang niet present in het profpeloton, maar zal in 2024 uitkomen in de kleuren van Movistar. Bij de formatie waar hij prof werd, tekent hij voor één seizoen.

quintana sirotti
Nairo Quintana

Wielertransfers 16 oktober tot en met 22 oktober

In de laatste wedstrijdweek van het seizoen stonden ook nog wat transfers centraal. Cofidis maakte op maandag het pensioen van vier van haar renners bekend: Wesley Kreder, José Herrada, Pierre-Luc Périchon en Francois Bidard zijn komend jaar niet meer in het peloton te bewonderen.

Op dinsdag kwam Lotto-Dstny met een nieuwtje: de Deense rasaanvaller Jonas Gregaard vervoegt het team komend jaar. Hij komt over van Uno-X. Eén dag later was het Movistar dat met drie aankondigingen kwam: de Italiaanse hardrijder Manlio Moro (21 jaar) voegt zich volgend seizoen bij de ploeg, evenals de 22-jarige sprinter Carlos Canal. Tot slot maakt ook Pelayo Sanchez (23) de overstap van Burgos-BH. De Spaanse klimmer maakte tijdens de ronde van zijn land indruk met een zesde plaats in de elfde etappe en een derde in de voorlaatste rit.

Ook maakte Groupama-FDJ bekend dat Marc Sarreau in 2024 voor de ploeg gaat rijden. Hij reed eerder al van 2015 tot en met 2020 bij de ploeg van Marc Madiot, maar koos toen voor een avontuur bij AG2R-Citroën. Daarnaast verraste Jumbo-Visma met het aantrekken van ex-militair Bart Lemmen. Rui Costa maakt eveneens een overstap. De Portugees leek lang te gaan verlengen bij Intermarché-Circus-Wanty, maar door de financiële situatie aldaar hebben zijn manager en hij toch eieren voor hun geld gekozen. 'We hebben zo lang mogelijk gewacht. Rui hield van het team en het team hield van Rui', aldus Costa's manager João Correia. Ook Bahrain Victorious voegde met de Noor Torstein Træen (28) nog een klassementsrenner aan zijn ensemble toe.

Movistar maakte op donderdag alweer zijn vijfde en zesde nieuwe renner voor het komende seizoen bekend. Davide Formolo maakt de overstap van UAE Team Emirates naar de Spaanse ploeg en Rémi Cavagna komt over van Soudal-Quick Step Ook Intermarché-Circus-Wanty kondigde donderdag een nieuwe renner aangekondigd. De negentienjarige Alexy Faure-Prost maakt de overstap naar de elite. Vrijdag ging Movistar vrolijk verder met waar het gebleven was. Jon Barrenexta maakt de overstap van Caja Rural-Seguros RGA naar de Spaanse ploeg.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Davide Formolo

Wielertransfers 9 oktober tot en met 15 oktober

De tweede week van oktober werd afgetrapt met nieuws vanuit DSM-firmenich. De Nederlandse formatie hevelt Nederlanders Frank van den Broek en Enzo Leijnse over naar de profploeg, net als de Australiër Patrick Eddy. Even later op de dag maakte de trouwe Movistar-knecht Imanol Erviti bekend dat hij zijn fiets na dit seizoen aan de wilgen hangt.

Eén dag later kwam Movistar met meer nieuws: maar liefst twaalf contractverlengingen werden er aangekondigd door de Spaanse formatie. Fernando Gaviria, Albert Torres en Johan Jacobs tekenden één jaar bij, terwijl Jorge Arcas, Will Barta, Gregor Mühlberger, Nelson Oliveira en Antonio Pedrero tot en met 2025 in het blauw rijden. Gonzalo Serrano, Ivan Garcia Cortina, Einer Rubio en Mathias Norsgaard blijven zelfs nog minimaal drie jaar.

Ook maakte TDT-Unibet op maandag nog een nieuwe transfer bekend: Owen Geleijn voegt zich volgend seizoen vanuit de beloftenploeg van Jumbo-Visma bij de ploeg die procontinentaal wordt. Tim Declercq werd dan weer aangekondigd bij Lidl-Trek, al hing die transfer al enige tijd in de lucht. Loïc Vliegen maakte op dinsdag de overstap van Intermarché-Circus-Wanty naar Bingoal-WB.

Op donderdag kwam BORA-hansgrohe met nieuws. De 'Ronde van Vlaanderen-Pool' Filip Maciejuk komt de rangen voor volgend seizoen versterken als betrouwbare knecht. Italiaans klimtalent Kevin Colleoni rijdt de komende jaren voor Intermarché-Circus-Wanty, dat de 23-jarige renner oppikte bij Team Jayco-AlUla.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Fernando Gaviria

Wielertransfers 2 oktober tot en met 8 oktober

In de week van een potentiële fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick Step begonnen we met nieuws vanuit The Wolfpack. Florian Sénéchal gaat in 2024 bij Arkéa-Samsic rijden, nadat hij sinds 2018 voor Quick Step uitkwam. 'Ik hou van de vrijheid die ze me hier bij momenten willen geven, naast mijn plek in de sprinttrein van Arnaud Démare. Deze ploeg kan mij helpen om door te groeien als renner', stond er in een persbericht.

Bij BORA-hansgrohe kondigde men woensdag een rits contractverlengingen aan. Knechten Cesare Benedetti, Jonas Koch, Ryan Mullen en Frederik Wandahl kregen een nieuwe verbintenis bij de Duitse formatie van Ralph Denk. Verder was het vooral Astana-dag. De Kazachse formatie kwam met een reeks bevestigen van nieuws dat eigenlijk al langer bekend was: Mark Cavendish doet er toch nog een jaar aan vast, lead-out Michael Morkov komt over en ook coach Vasilis Anastopoulos komt bij de ploeg.

Een nieuwe contractverlenging was er voor Louis Meintjes. De Zuid-Afrikaan blijft de kopman van Intermache-Circus-Wanty in de grote rondes. 'De belangrijkste factor voor mijn contractverlenging was de onvoorwaardelijke steun die ik van het team krijg in moeilijke momenten', aldus de renner. Daarnaast verdwijnt Marc Brustenga bij Lidl-Trek. De jonge Spanjaard zet zijn carrière voort op een iets lager niveau, bij Equipo Kern Pharma. Op zaterdag werd tevens bekend gemaakt dat Aimé De Gendt en Milan Fretin de overstap maken naar Cofidis.

1123609340
Mark Cavendish

Wielertransfers 25 september tot en met 1 oktober

Arnaud Démare mag dan wel vertrokken zijn bij Groupama-FDJ, de ploeg heeft nog steeds nood aan sprinters. Zo maakte het de komst van Matthew Walls (BORA-hansgrohe) en Cyril Barthe (Burgos-BH) bekend, twee jonge renners die hun loopbaan de afgelopen jaren wat zagen stagneren. Ook de jonge Harry Sweeny gaat een transfer maken. De 25-jarige Australiër van Lotto-Dstny promoveert weer naar de WorldTour en gaat zijn vierde seizoen als prof in Amerikaanse dienst rijden bij EF Education-EasyPost. De Amerikaanse ploeg maakte tevens bekend dat Markel Beloki bij de roze formatie gaat rijden. De 18-jarige Spanjaard is de zoon van Joseba Beloki, de bekende ex-prof.

Op zondag 1 oktober maakte UAE Team Emirates het aantrekken van Isaac del Toro bekend. De jonge Mexicaan won recentelijk nog de Tour de l'Avenir en is daarmee het volgende toptalent dat na winst in de Ronde van de Toekomst naar UAE trekt. Tadej Pogacar deed in het verleden al eens hetzelfde en met Juan Ayuso handelde de ploeg uit de Emiraten snel toen de Spanjaard de Baby Giro naar z'n hand zette in 2021.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL

Wielertransfers 18 september tot en met 24 september

Intermarché-Circus-Wanty verloor in deze week één van z'n sprinters. Niccolo Bonfiazio verlaat de Belgische formatie voor een dienstverband bij Team Corratec, zo maakte die ploeg bekend. Bonifazio reed één jaar voor de ploeg van Aike Visbeek en won een rit in de Ronde van Sicilië. Ook Groupama-FDJ slikte een bittere pil, met het vertrek van Jake Stewart. Hij tekende voor twee jaar bij Israel-Premier Tech.

EF Education - EasyPost haalt de `19-jarige Brit Lukas Nerurkar naar de WorldTour. De talentvolle coureur omschrijft zichzelf als een explosieve klimmer. Nerurkar maakt de overstap van Trinity Cycling. De Britse ploeg leverde in het verleden met Thomas Gloag en Ben Healy al grote talenten af aan de WorldTour. Nerurkar is de zoon van voormalig langeafstandsloper Richard Nerurkar. De nieuwe aanwinst van EF Education wekte begin dit jaar indruk in de Spaanse profkoers O Gran Camiño door als zesde te eindigen in het algemeen klassement. De westrijd werd gewonnen door Tourwinnaar Jonas Vingegaard.

Gorka Izagirre, de oudere broer van Ion Izagirre, heeft besloten zich te herenigen met zijn 'hermano'. De 35-jarige Spanjaard verlaat Movistar en voegt zich bij Cofidis.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Jake Stewart

Wielertransfers 11 september tot en met 17 september 2023: Oomen verkast van Jumbo-Visma naar Lidl-Trek

Lidl-Trek leek van geen ophouden te weten als het ging om het inlijven van nieuwe renners. Op 11 september werd namelijk ook bekendgemaakt dat Sam Oomen de overstap maakt naar de Amerikaanse WorldTour-brigade. Ook kondigde Luis Leon Sanchez aan om aan het einde van 2023 met pensioen te gaan. De Spanjaard won in zijn carrière vier ritten in de Tour de France.

Eén dag later kwam het bericht dat George Bennett vanaf 2024 uit zal komen voor Israel-Premier Tech. De Nieuw-Zeelander vervulde de afgelopen jaren een knechtenrol bij UAE-Team Emirates en wil bij zijn nieuwe ploeg meer voor eigen succes gaan. Ook de talentvolle Jake Stewart maakt de overstap naar de ploeg uit Israël. De Brit komt over van Groupama-FDJ.

Woensdag was er nieuws vanuit Astana Qazaqstan Team, dat Harold Martin Lopez over laat komen naar de profploeg. De klimmer uit Colombia werd recent nog negende in de Ronde van Burgos, wat hem mede een profcontract oplevert. Ook Nicolas Vinokourov, zoon van, komt vanaf volgend jaar uit voor de Kazachse profploeg. Ook EF Education-EasyPost maakte een transfer bekend. De Amerikaanse ploeg heeft de talentvolle Brit Jack Rootkin-Gray aan zich weten te binden. De jongeling tekent als neoprof minimaal voor twee jaar bij de ploeg van Jonathan Vaughters.

Later in de week was het vooral Soudal Quick-Step dat in het nieuws kwam. Hardrijders Davide Ballerini (terugkeer naar Astana Qazaqstan Team) en Jannik Steimle (Q36.5) besloten de ploeg te verlaten, terwijl Jordi Warlop het team juist kwam versterken vanuit de opleidingsploeg. Cofidis maakte dan weer de komst van Stefano Oldani bekend, die vorig jaar nog een Girorit won namens Alpecin-Deceuninck.

DSM-firmenich was ook actief. Zij kondigden de komst van drie Nederlanders aan: Bram Welten en Timo Roosen ter versterking van de sprinttrein van Fabio Jakobsen, terwijl Gijs Leemreize het klimblok van de formatie aanvult. Alex Edmondson en Tim Naberman verlengden ondertussen hun contract bij de formatie.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Sam Oomen

Wielertransfers 4 september tot en met 10 september 2023: Lidl-Trek blijf maar bezig

Er werden een week eerder al heel wat renners aangekondigd bij Lidl-Trek, maar dat betekende ook dat er renners weg moeten. Jon Aberasturi bijvoorbeeld, die werd aangekondigd bij het procontinentale Euskaltel-Euskadi. 'Ik heb twee jaar het geluk gehad dat ik in de WorldTour mag rijden, maar het is tijd om terug naar huis te keren', stelt de Bask. 'Hiermee hoop ik ook weer voor resultaten te kunnen gaan, maar de ploeg ook te helpen met mijn ervaring.'

Lidl-Trek ruilde Aberasturi overigens in voor een andere Spanjaard, daar de ploeg maandagochtend de komst van Carlos Verona bekendmaakte. De klimmer leek lange tijd naar INEOS Grenadiers te gaan, maar was plots weer beschikbaar op de transfermarkt. Luca Guercilena en de zijnen hapten dus razendsnel toe. Later op de dag kwamen ze met nog een mededeling: Julien Bernard en Jacopo Mosca blijven twee jaar langer bij het team.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Carlos Verona

Wielertransfers 28 augustus tot en met 3 september 2023: Astana Qazaqstan Team weer bij de pinken

De Vuelta was inmiddels begonnen, dus het werd al wat rustiger geworden op transfergebied. Astana Qazaqstan Team kondigde desondanks maandag de komst van Henok Muluhbran aan, die voor twee jaar overkomt van Bardiani. Op woensdag 30 augustus werd bekendgemaakt dat Arkéa Samsic-sprinter Hugo Hofstetter in 2024 gaat terugkeren op het oude nest. De kleine Fransman is namelijk weer ingelijfd door Israel-Premier Tech, de ploeg die in 2020 en 2021 al zijn broodheer was.

Een dag later werd officieel dat Sam Welsford van DSM naar BORA-hansgrohe trekt, wat al langer in de wandelgangen rondzong. Cofidis maakte ook zijn eerste nieuwe coureurs kenbaar aan de buitenwereld: de Fransen Nicolas Debeaumarché en Nolann Mahoudo werden aangetrokken, evenals de 29-jarige Belg Ludovic Robeet. De winnaar van Nokere Koerse in 2021 hoopt bij de Franse formatie een nieuwe stap te zetten.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Sam Welsford

Wielertransfers 21 tot en met 27 augustus 2023: Astana Qazaqstan Team en Lidl-Trek doen zaken

Astana Qazaqstan Team en Lidl-Trek trapten de laatste volledige augustus-week af met enkele nieuwe transfers. De ploeg uit Kazachstan lijfde na Ide Schelling, Anthon Charmig en Max Kanter ook de Italiaanse klimmer Lorenzo Fortunato in van EOKO-Kometa. Bij Lidl-Trek bleven ze verder gaan op het ingezette elan, daar Ryan Gibbons vanuit UAE-Team Emirates gepresenteerd werd.

Alpecin-Deceuninck kondigde dan weer de komst van Duitser Henri Uhlig vanuit de beloftenploeg aan, terwijl Uno-X het vertrek aankondigde van zeven coureurs. Daarbij onder meer Kristoffer Halvorsen en Jonas Gregaard. Het slotakkoord was voor Bahrain Victorious, dat de transfers van Alberto Bruttomesso en Finlay Pickering voor volgend jaar met de buitenwacht deelde.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Lorenzo Fortunato

Wielertransfers 14 tot en met 20 augustus 2023: Jumbo-Visma schiet in gang

De derde week van augustus werd opgeleukt door een aantal interessante transfers. Zo werd bekend dat Warren Barguil Arkéa Samsic per 1 januari 2024 verlaat: de Fransman keert terug bij Team DSM-firmenich, de ploeg waar hij tussen 2012 en 2017 al voor reed. Ook Soudal Quick-Step bleef zich actief tonen op de transfermarkt. Zo liet de Belgische WorldTour-brigade weten dat Andrea Bagioli naar Lidl-Trek verhuist, terwijl het toptalent Antoine Huby en gekende ster Mikel Landa juist ingelijfd werden door Patrick Lefevere en de zijnen.

BORA-hansgrohe presenteerde de Italiaanse allrounder Matteo Sobrero (Jayco-AlUla) als aanwinst voor het komende seizoen, samen met INEOS-klimmer Daniel Felipe Martínez. Voor Lidl-Trek bleef het wat betreft inkomende transfers niet bij Milan, Geoghegan Hart en Bagioli, daar ook Patrick Konrad, Simone Consonni en Fabio Felline werden ingelijfd. Ook werd bekend dat Harm Vanhoucke en Team DSM-firmenich wegens tegenstrijdige sportieve ambities per direct uit elkaar gingen. De West-Vlaming besloot terug te keren op het oude nest, bij Lotto-Dstny. De Belgische formatie verliest in 2024 met Frederik Frison ook een belangrijke kracht, de Belg trekt vanwege persoonlijke ambities naar Q36.5.

Bij Jumbo-Visma werd de transfermarkt in gang geschoten, en hoe! Met Matteo Jorgenson (Movistar) en Ben Tulett (INEOS Grenadiers) sloeg het een bijzonder grote slag. Andere interessante transfers: Max Walscheid van Cofidis naar Jayco-AlUla en de Duitse Pascal Ackermann van UAE Team Emirates naar Israel-Premier Tech.

Overzicht wielertransfers 2024: Milesi verkiest Movistar boven Team DSM-firmenich PostNL
Ben Tulett

Wielertransfers 7 tot en met 13 augustus 2023: Kanter naar Astana, talent voor Jayco-AlUla

De tweede week van de maand werd afgetrapt door Astana, dat met Max Kanter nog eens een sprinter haalt. De ploeg van Alexandre Vinokourov lijkt voor te sorteren op nog een jaar Mark Cavendish, daar er in een persbericht wordt gesproken over eigen kansen voor Kanter, maar: 'We rekenen ook op hem als helper voor andere sprinters in de koersen waar dat nodig zal zijn.' In dezelfde week werd Ide Schelling gepresenteerd, waarbij de Nederlander een vrije rol wordt toegedicht.

De belangrijkste transfers van de week kwamen uit het kamp van Lidl-Trek en DSM-firmenich. De Nederlandse ploeg maakte melding van de komst van Fabio Jakobsen, terwijl Giro-revelatie Jonathan Milan (Bahrain) en Tao Geoghegan Hart (INEOS) bij Lidl-Trek tekenen. Om ruimte te maken voor de nieuwe aanwinsten zal Markus Hoelgaard op zijn beurt vertrekken bij de Amerikaanse ploeg. Hij trekt, naar Uno-X. Ook het vertrek van Ethan Vernon bij Quick Step (richting Israel-Premier Tech) en de komst van Luke Lamperti naar The Wolfpack zijn noemenswaardig, net als de drie aanwinsten van Groupama-FDJ: Rémy Rochas (Cofidis), Sven Bystrøm (Intermarché-Cirucs-Wanty) en Clément Russo (Arkéa-Samsic).

Ook veel jong talent dat in 2024 richting de WorldTour gaat. Naast Lamperti zagen we bij Quick Step ook Gil Gelders, William Junior Lecerf en Warre Vangheluwe een contract tekenen. Ook zagen we Alexander Hajek, Emil Herzorg (BORA-hansgrohe), Vito Braet (Intermarché) en Davide de Pretto (Jayco-AlUla) langskomen. Bij Arkéa-Samsic is ondertussen de sprinttrein van Arnaud-Démare in opbouw. De Fransman kan naast Groupama-kompaan Miles Scotson ook rekenen op Laurens Huys en Clément Venturini, die overkomen van Intermarché en AG2R Citroën Team. Laurent Pichon (Arkéa) en Mickael Cherel (AG2R) gaan na 2023 met pensioen.

jonathan milan
Jonathan Milan

Wielertransfers 1 tot en met 6 augustus 2023: Uno-X en UAE Team Emirates actief, DSM verliest veel

De eerste week na het openen van de transfermarkt stelde niet teleur. Echt grote kleppers werden nog niet aangekondigd, maar vooral Uno-X, UAE Team Emirates en het procontinentale Tudor Pro Cycling hadden meteen een hele lading aanwinsten klaarstaan. Uno-X haalt Magnus Cort weg bij EF Education-EasyPost en Andreas Leknessund komt over van DSM-firmenich. In de dagen erna werden ook Jonas Hvideberg (ook DSM) en Henrik Pedersen (Team ColoQuick) gepresenteerd.

UAE Team Emirates sloeg op zijn beurt ook al een flinke slag. De gewilde klimmer Pavel Sivakov (INEOS) koos voor de ploeg van Tadej Pogacar, net als hardrijders Nils Politt (BORA) en Filippo Baroncini (Lidl-Trek) en twee jonge talenten Igor Arrieta (Kern Pharma) en Antonio Morgado (Hagens Berman Axeon). Het verloor op zijn beurt met Matteo Trentin ook een renner. De Italiaan rijdt in 2024 voor het ambitieuze Tudor, van Fabian Cancellara.

De Zwitserse proconti-ploeg maakte in één klap al z'n zeven nieuwe renners voor komend seizoen bekend. Naast Trentin gaat het hier onder meer om DSM-renners Alberto Dainese, Marius Mayrhofer en Florian Stork en Michael Storer van Groupama-FDJ. DSM verliest daarnaast ook nog eens Henri Vandenabeele. Die tekent voor twee jaar bij Lotto-Dstny. Andere opvallende transfers uit de eerste week van augustus: Mauro Schmid (Quick Step) die als klassementsrenner en kopman werd aangekondigd bij Jayco-AlUla en Arkéa-Samsic, dat per direct de beschikking heeft over Arnaud Démare. Die ging met ruzie weg bij Groupama-FDJ.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws