Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool! IDL-producties
IDL-producties

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Renner X of toch renner Y? Die extra sprinter of net dat mannetje dat een vrije rol krijgt? En wie gaat zich mengen in de strijd om de truien? Zomaar wat hersenspinsels die opspelen bij het invullen van een gemiddelde Tourpool. Niet getreurd, In de Leiderstrui biedt uitkomst en geeft u last-minute tien tips mee die zomaar het verschil kunnen maken tussen u en uw vrienden/collega's/vage kennissen.

Roglic, Bernal, Sagan; die namen kent iedereen wel. Het is bij de gemiddelde Tourpool vooral zaak om de parels te vinden, de ongepolijste renners die nog niet in ieders hoofd gebeiteld zitten. Rondom deze 'Corona-Tour' zijn er op voorhand alvast genoeg vraagtekens door alle blessures en de krankzinnige voorbereiding, wat het hebben van de juiste renners alleen maar belangrijker zal maken.

Bryan Coquard

We beginnen met een Franse pocketsprinter. Bryan Coquard stond de afgelopen drie jaar niet aan de start van La Grande Boucle door het ontbreken van een wildcard en transferperikelen, waardoor hij dit jaar gretiger dan ooit zal zijn. Daarbij krijgt hij ongetwijfeld de onvoorwaardelijke steun van het Franse volk, want Arnaud Démare en Nacer Bouhanni verschijnen niet aan de start.

Coquard reed tot dusver driemaal de Tour (2014, 2015 en 2016) en finishte in die edities respectievelijk zeven, zes en vijf keer bij de beste tien. Mede daardoor eindigde hij ook telkens vooraan in het puntenklassement. Dit jaar toonde de 28-jarige Fransman zich ook al meermaals. Hij won een rit in Occitanie en moest onlangs op het Franse kampioenschap enkel de ongenaakbare Démare voor zich dulden.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Bryan Coquard, de Franse sprinter van dienst in deze Tour (foto: Sirotti)

De rappe man krijgt ook een ploeg mee die volledig in zijn dienst rijdt. Onder meer Jens Debusschere en Kevin Réza offeren zich volledig op voor hun kopman. Debusschere ziet zijn ploegmaat zelfs als kandidaat voor de groene trui, zo vertelde hij tegen Sporza. 'Coquard is met zijn 58 kilogram in het voordeel tegenover de andere sprinters. Hij klimt heel goed.' En dat is ook niet onbelangrijk in deze Tour, waarin de sprinters heel wat heuveltjes over moeten voor ze hun rappe benen kunnen tonen.

Pavel Sivakov

We gaan van een hele Fransman naar een halve. Pavel Sivakov mag dan een Russisch vlaggetje achter zijn naam hebben, de klimmer van Team INEOS groeide toch echt op in de Franse Pyreneeën. En dat kan wel eens van pas komen in de grootste wielerwedstrijd van het jaar, die elk jaar die bergketen doorkruist.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Pavel Sivakov, de verrassing vanuit INEOS in deze Tour? (foto: Sirotti)

Het is de vraag of Sivakov echt als dark horse gezien mag worden, maar het staat als een paal boven water dat hij overloopt van kwaliteit. Anders win je de Ronde van Polen en de Tour of the Alps niet en schitter je niet in het loodzware slotweekeinde van de Dauphiné. Daarbij is hij door het wegvallen van Geraint Thomas en Chris Froome een wagon vooruitgeschoven in de INEOS-trein. Niet onbelangrijk, want dit betekent dat hij zelf ook nog een goede prestatie kan neerzetten na het gedane werk.

Maar, een hele grote maar, is hij zelf niet al in staat om tot het podium te reiken? Het is nog altijd afwachten hoe het met de rug van zijn kopman Egan Bernal is en het kan dus zomaar zijn dat Sivakov ineens doorstoot tot beschermde renner of zelfs kopman. Doordat hij zelf (net als Bernal) ook nog meedingt om het jongerenklasssement, is het altijd een interessante optie.

Jasper Stuyven

De Tour van dit jaar kent een opvallend aantal ritten wat spek naar de bek lijkt voor klassiekerspecialisten. Een van de mannen die daar wel content mee zal zijn is Jasper Stuyven. De Belg van Trek-Segafredo trekt met zijn ploeg zonder druk naar Nice en dit zou ongetwijfeld wel eens tot een etappezege kunnen leiden.

Vorig jaar gaf Stuyven zijn visitekaartje al af met tien (!) top tien-klasseringen, maar dit jaar kan er wel eens meer in het vat zitten. Er zijn minder ploegen die vol voor hun sprinters naar de Tour komen, dus het lijkt erop dat mannen met enige klassieke inhoud dit jaar wel eens zouden kunnen bovendrijven. Enig minpuntje kan zijn dat hij in de vlakke ritten mogelijk zijn kansen moet opofferen voor die van Mads Pedersen of Edward Theuns.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Jasper Stuyven zal zijn goede vorm van dit voorjaar willen etaleren in de Tour (foto: Sirotti)

Zo kijkt ook ploegleider Kim Andersen van Trek-Segafredo ernaar. 'We gaan veel vrijheid geven aan onze klassieke renners. Ik denk dat er veel etappes zijn waarin de ontsnapping het gaat halen, en we gaan zeker proberen om jongens als Jasper daar te krijgen.'

Pierre Rolland

Aha, een oude bekende! Jarenlang leek Pierre Rolland voorbestemd om een vaste top tien-klant te worden in de Tour, maar de afgelopen jaren stagneerde het ietwat bij de ranke klimmer. Nu lijkt hij echter tiptop uit de coronabreak te zijn gekomen, wat kansen biedt in een Tour die hem gegoten lijkt met zijn aanvallende karakter.

De winnaar van de witte trui in 2011 klampte in de meest recente Dauphiné dag na dag lang aan bij de grote tenoren, zonder echt op te vallen. Ook in het Franse kampioenschap was hij present in de eerste groep, op een parcours dat hem toch niet echt ligt. Even daarvoor schreef hij met ruime overmacht de Tour de Savoie Mont Blanc op zijn naam, weliswaar tegen magere concurrentie.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Pierre Rolland won de witte trui in 2011 (foto: Sirotti)

Toch lijkt Rolland zijn benen van weleer weer terug te hebben gevonden, wat iets kan beloven. Hij krijgt bij zijn ploeg B&B Hotels-Vital Concept een volledig vrije rol om zijn ding te doen, en dat kan verschillende kanten op. Hij kan een aanklamper blijven zoals in de Dauphiné, maar dat lijkt geen rol voor hem. Het lijkt meer voor de hand liggend dat hij de aanval op gaat zoeken, op weg naar de voor hem ontbrekende bolletjestrui en ritzeges.

Giacomo Nizzolo

Als je het over topsprinters hebt in de Tour, kun je daar op basis van prestaties van dit jaar naast Caleb Ewan en Sam Bennett gerust Giacomo Nizzolo bijzetten. De Italiaan van NTT Pro Cycling verkeert al het hele jaar in de beste vorm van zijn leven, en lijkt op weg dit te kunnen verzilveren in zijn eerste ritzege in een grote ronde, nadat hij eerder twee keer het puntenklassement won van de Giro.

Down Under klopte hij Bennett, Ewan en co al in een rechtstreeks duel, terwijl hij in Parijs-Nice zegevierde in een loodzware waaierrit. Zet daar een vijfde plaats in Milaan-Sanremo, een tweede plek in Kuurne-Brussel-Kuurne (winnaar pelotonsprint achter Kasper Asgreen) en zijn meest recente overwinning, het Italiaans kampioenschap, bij en je hebt het over een sprinter met genoeg inhoud.

Tel daarbij op dat hij de enige fatsoenlijke kans op ritwinst lijkt te hebben van het bij elkaar geraapte team van NTT. Edvald Boasson Hagen, Ryan Gibbons en Max Walscheid zijn ook mee, maar lijken in de schaduw te staan van hun florerende teamgenoot. Wel kunnen deze drie mannen een fatsoenlijke lead-out verzorgen, wat dan weer wel gunstig is voor Nizzolo. Conclusie: let op Giacomo Nizzolo deze Tour.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Giacomo Nizzolo verkeert in bloedvorm in 2020 (foto: Sirotti)

Lennard Kämna

De zaterdag van Dauphiné en de Ronde van Lombardije zouden zomaar eens een kentering kunnen zijn in de toekomst van BORA-hansgrohe. Waar de Duitse ploeg op één dag Emanuel Buchmann, Gregor Mühlberger en Maximilian Schachmann tegen de grond zag gaan (ze starten alle drie wel in de Tour), stond het toptalent Lennard Kämna juist op met een prachtige ritzege in het Critérium de Dauphiné. Zijn hoogvorm bevestigde hij daags erna in de keiharde en eerlijke slotrit.

Afgelopen jaar stond hij ook al in onze tips, maar destijds nog als dark horse onder de dark horses. Dit jaar kunt u beduidend meer verwachten van de Duitser, afgelopen winter overgestapt van Sunweb naar BORA-hansgrohe. De onzekerheid rondom zijn ploeggenoten Buchmann, Mühlberger en Schachmann zorgt er misschien wel voor dat er iets meer druk op de schouders rust van de pas 23-jarige Kämna.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Lennard Kämna toonde zich met ritwinst in de Dauphiné (foto: Sirotti)

Het is nog gissen naar de rol van de allrounder bij zijn ploeg. Hij kan zijn ding doen in de aanvallende ritten, maar ook op zoek gaan naar een algemeen klassement of de jongerentrui, alhoewel daar meerdere kandidaten voor zijn. De aanwezigheid van Peter Sagan kan ook nog eens zorgen voor teampunten.

Oliver Naesen

Nog zo'n man die tuk zal zijn op de klassieke ritten die deze Ronde van Frankrijk herbergt. Oliver Naesen lijkt eindelijk verlost te zijn van het 'ik heb Romain Bardet 19 van de 21 dagen in mijn broekzak'-virus en mag in zijn vierde AG2R-jaar dan eindelijk ook zijn eigen kansen gaan grijpen in de Tour.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Wat kan Oliver Naesen met de vrijheid die hij krijgt?

Naesen finishte ondanks zijn handicap die Bardet heette vorig jaar vier keer in de top tien, een aantal wat hij dit jaar ongetwijfeld wenst te evenaren of overtreffen. Wat zeker is, is dat Naesen van ploegmanager Vincent Lavenu veel vrijheid krijgt. 'Oliver verdient het om zelf eens met de handen in de lucht over de finish te gaan. Hij is een topatleet.'

Dat Naesen na een harde koers snel is aan de meet, speelt in zijn voordeel. Enig nadeel kan zijn dat AG2R ook Clement Venturini meeneemt naar Frankrijk. De kleine Franse sprinter heeft iets meer pure sprinterskwaliteiten, maar het wordt afwachten hoe hij zijn eerste Tour de France gaat verteren. Net als bij Jasper Stuyven lijken er voor Naesen in ieder geval in de tweede week genoeg kansen te liggen.

Sergio Higuita

Colombia kan natuurlijk niet ontbreken in dit dark horse-artikel. Elk jaar komt er momenteel wel weer een pocketklimmer uit het Colombiaanse deel van de Andes naar Europa om de nodige prestaties binnen te harken. Sergio Higuita is daar één van, maar let ook op Daniel Felipe Martinez.

De renner van EF Pro Cycling vormt samen met Rigoberto Urán en dus Martinez de 'Tridente' van de blauw-roze formatie. Waar zijn twee ploegmaten het vooral moeten hebben van volgen en aanklampen, kan Higuita verrassen met zijn vinnige aanzet en krachtige eindsprint. Dit resulteerde vorig en dit jaar al in een heel scala aan top vijf-prestaties.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Sergio Higuita, puncher die zich ongetwijfeld wil tonen (foto: Sirotti)

Tuurlijk, Martinez won de Dauphiné en Urán eindigde al eens als tweede in de Tour. Higuita lijkt echter net dat tikkeltje panache te hebben dat het verschil kan maken in ritzeges, wat hem mogelijk wat interessanter maakt voor Tourpooltjes. Zijn fletse Dauphiné, Higuita viel in rit twee, zet hem wat in de schaduw van Martinez, maar de prestaties van Higuita in lastige ritten over heel de wereld mogen zeker niet onderschat worden.

José Joaquín Rojas

We eindigen met twee dark horses onder de dark horses, mannen die in niet veel Tourpooltjes zullen voorkomen en waarvoor u een gokje moet durven wagen. Nummer een is José Joaquín Rojas, een man die van alle markten thuis is. De Movistar-renner reed 52 (!) keer top tien in een grote ronde-etappe, maar wist er nog nooit één te winnen.

Wat Rojas mogelijk interessant maakt voor deze Tour, is het ontbreken van vorm bij zijn kopmannen Alejandro Valverde en Enric Mas. Jarenlang offerde de voormalig sprinter (hij werd in 2011 tweede in de strijd om de groene trui) al zijn kansen op voor Valverde, maar die lijkt dit jaar de vorm totaal niet te pakken te hebben.

Het feit dat er een hoop overgangsetappes zijn dit jaar, vergroot de kansen van Rojas. De Spanjaard klimt uitzonderlijk goed voor een rappe man, zo werd hij al eens 22e in de Vuelta en 30e in de Giro. Dit maakt hem een interessante klant voor grote vluchtgroepen, maar ook voor een pelotonspurt na een zware rit. Kansen te over voor ereplaatsen dus, en zeker een gokje waard.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

José Joaquín Rojas, hier met zijn voormalige kopmannen Richard Carapaz en Mikel Landa (foto: Sirotti)

Marc Hirschi

Waar we met Jose Joaquin Rojas een ervaren allrounder behandelden, hebben we met Marc Hirschi van Team Sunweb een beduidend jongere variant te pakken. De vrije rol die de Zwitser toebedeeld heeft gekregen, maakt hem er echter alleen maar interessanter op.

Klimmer, klassiekerspecialist, rap aan de meet; Hirschi heeft het allemaal. De voormalig wereldkampioen bij de beloften toonde zijn klimmersbenen in het slotweekeinde van de Dauphiné, waar hij aan wist te haken bij de elite-groep van topklimmers. Zijn derde plaats in Clásica San Sebastián van vorig seizoen en de vijfde stek in de BinckBanck Tour laten tevens zien dat hij ook in de heuvelritten zijn mannetje staat.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Marc Hirschi mag zich opmaken voor zijn eerste Tour (foto: Sirotti)

Door de rugklachten van Tiesj Benoot en het ontbreken van Michael Matthews kan Hirschi wellicht de rol van zijn Belgische ploeggenoot in de zware ritten overnemen en die van de Australische spurter in de overgangsetappes. Je moet er een gokje voor durven wagen, maar Hirschi kan één van de verassingen zijn die deze Tour ontbolstert en zijn status van toptalent definitief waarmaakt.

Bonustip: Harold Tejada

Wilt u nu echt voor die ene tropische verrassing gaan, dan kan Harold Tejada van Astana wel eens een optie zijn. De Colombiaan van 23 zit pas in zijn eerste profseizoen, maar wordt door manager Alexandre Vinokourov meteen voor de leeuwen gegooid. En dat doet Vino niet zomaar, normaliter kiest hij altijd voor ervaring boven talent. Maar wat goed is komt snel.

Tejada is geen typische Colombiaanse pocketklimmer met zijn lengte van 1.80, maar gaat er niet minder door omhoog. Zo klom hij in de Mont Ventoux Challenge naar een zesde stek, voor mannen als Nairo Quintana en zijn eigen kopman Miguel Angel López. Tevens effende hij het pad voor Jakob Fuglsang en Aleksandr Vlasov in zowel de Ronde van Lombardije als de Giro dell' Emilia. In beide Italiaanse klassiekers was hij de laatste meesterknecht voor de twee kopmannen.

Tour de France voor de deur: Tien last minute dark horse-tips voor je Tourpool!

Harold Tejada, nieuwe Colombiaanse klimgeit aan het front (foto: Sirotti)

Het is onduidelijk wat precies de rol van Tejada in zijn eerste Tour de France gaat worden, volgens de logica zal hij zich op moeten offeren voor López. Het kan zijn dat hij drie weken volledig in dienst rijdt, maar ook dat hij in de bergetappes op Astana-kenmerkende wijze vooruit wordt gestuurd. Het feit dat Vinokourov een eerstejaars prof meestuurt naar de Tour de France, zegt echter genoeg over het rotsvaste vertrouwen in de 23-jarige Colombiaan. (foto's: Sirotti)

Tom van der Salm ( t.vandersalm@indeleiderstrui.nl | @TomvanderSalm )

Speel GRATIS mee met de Tour de France-poule van In de Leiderstrui en win het shirt van Jumbo-Visma!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws