Voorbeschouwing X2O Trofee Koksijde 2024 | Kan Van Aert voor verrassing zorgen in Vlaamse Duinencross? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Koksijde 2024 | Kan Van Aert voor verrassing zorgen in Vlaamse Duinencross?

Voorbeschouwing X2O Trofee Koksijde 2024 | Kan Van Aert voor verrassing zorgen in Vlaamse Duinencross?

Het is alweer tijd voor het laatste kerstperiode-duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Dat betekent dat we het in deze voorbeschouwing gaan hebben over de X2O Trofee-manche van Koksijde. Vorig jaar reed de Vlaming van Jumbo-Visma zijn Nederlandse opponent van Alpecin-Deceuninck nog op anderhalve minuut in het West-Vlaamse zand. De kans dat zich dit jaar eenzelfde soort koersscenario gaat voordoen lijkt echter erg klein. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Vlaamse Duinencross!

De Duinencross in Koksijde mag zichzelf heden ten dage als klassieker op de veldritkalender bestempelen. Wielerlegende Roger De Vlaeminck, ook wel Monsieur Paris-Roubaix genoemd, kraaide bij de eerste editie in 1969 victorie. Ook andere wieler- en veldritlegendes als Roland Liboton, Paul Herygers, Adrie van der Poel, Richard Groenendaal en Sven Nys wisten daarna aan de Vlaamse kust te winnen. Ook de twee supersterren bij uitstek anno 2024, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, staken eerder al eens hun handen in de lucht in de duinen van Koksijde.

Laatste winnaars X2O Trofee Koksijde

2022/2023 Wout van Aert / Shirin van Anrooij
2021/2022 Eli Iserbyt / Annemarie Worst
2020/2021 Afgelast wegens corona
2019/2020 Mathieu van der Poel / Ceylin Carmen del Alvarado
2018/2019 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2017/2018 Mathieu van der Poel / Maud Kaptheijns
2016/2017 Afgelast wegens storm
2015/2016 Sven Nys / Sanne Cant
2014/2015 Wout van Aert / Sanne Cant
2013/2014 Niels Albert / Katie Compton

Parcours, weer en tijden X2O Koksijde Trofee 2024

Zand, zand en nog eens zand: het mag geen verrassing heten dat de Vlaamse Duinencross in Koksijde wederom in het teken staat van verschillende zandstroken. Ten opzichte van voorgaande edities is er niet veel aan het parcours gewijzigd. De deelnemende renners zullen dus traditioneel weer de nodige duinpassages moeten bedwingen. De zandstroken variëren enorm, want er zijn zowel op- als aflopende stroken en deze verschillen allemaal nog eens in diepte. Dit zal telkens de vraag doen rijzen in hoeverre de renners een volledig zandstuk weten te fietsen. Wie regelmatig van de fiets moet, kan wel eens tegen een flinke achterstand gaan oplopen. Aan het parcours ligt het dus in ieder geval niet!

schermafbeelding 2024 01 01 182753 e1704130406697 1200x690

Weer
Volgens de Belgische weermannen en -vrouwen blijft het donderdagmiddag droog aan de Vlaamse kust. Dat heet: voor en net na de cross gaan de hemelsluizen waarschijnlijk wijd openstaan, maar tijdens de wedstrijd niet. Het parcours zal er alleszins wel nat bij liggen. Bovendien waait het vrij hard in West-Vlaanderen, terwijl het kwik oploopt tot zo'n tien graden Celcius.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen; 15.00 uur
Finish mannen: rond 16.00 uur

Favorieten mannen X2O Trofee Koksijde 2024

Lars van der Haar voert het X2O-klassement aan. Na afloop van de manche in Baal (waar hij op Nieuwjaarsdag als vierde finishte) zou de Nederlander van Baloise Trek Lions de eindzege 'normaal gezien' officieus binnengesleept moeten hebben, ware het niet dat zijn meest geduchte opponent Eli Iserbyt slechts anderhalve minuut verloor. En dat zonder mee te doen. In het X2O-klassement geldt namelijk de welbekende 'vijf minuten'-regel. 'Er zijn nog vier wedstrijden, dus alles kan nog omdraaien. Het ziet er nu wel leuk uit, maar Cameron staat er nog goed voor en wat dacht je ervan dat Eli eigenlijk bijna niets verliest hier?', zo vertelde de 'Terriër van Woudenberg' aan In de Leiderstrui. Van der Haar is dus scherp. En met een scherpe Van der Haar moet altijd rekening gehouden worden.

lars van der haar
Van der Haar voert het X2O-klassement aan

Anderzijds kan het natuurlijk niet anders dan dat Mathieu van der Poel de absolute topfavoriet is in Koksijde. De alleskunner uit Kapellen won dit veldritseizoen iedere cross waar hij aan het vertrek stond. En hoe: keer op keer toonde MVDP zich haast foutloos. Dat betekent dat we zijn jarenlange aartsrivaal Wout van Aert toch een schavotje lager moeten plaatsen. Vorig jaar ging de man uit Herentals er met de zege vandoor in Koksijde, dit keer lijken de rollen volledig omgedraaid te gaan zijn. Of weet Van Aert toch nog een verrassing uit zijn hoge Visma | Lease a Bike-hoed te toveren?

De kans dat Pim Ronhaar een podiumplaats behaalt, schatten we redelijk hoog in. De Baloise Trek Lions-man is in goeden doen. Zo wist hij in Baal naar een knappe derde plaats te snellen. Verder is het ook nog uitkijken naar zandspecialist Laurens Sweeck. Bij hem moet echter wel gesteld worden dat het met de vorm nog niet helemaal snor lijkt te zitten. Ten slotte noteren we ook graag de namen van Thibau Nys, Niels Vandeputte, Michael Vanthourenhout, Ryan Kamp en Cameron Mason, die er nog altijd goed voorstaat in de X2O Trofee.

Favorieten mannen X2O Trofee Koksijde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) en Wout van Aert (Visma | Lease a Bike)
Longshots: Lars van der Haar, Thibau Nys (Baloise Trek Lions) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)

Favorieten vrouwen X2O Trofee Koksijde 2024

In principe is Fem van Empel de topfavoriete om te zegevieren in Koksijde. Toch poneren we die stelling met enige twijfel, daar de wereldkampioene zich in Baal stevig bezeerde aan haar knie. Er bleken hechtingen nodig om het geheel goed te laten herstellen. En dat doet de kansen van vrouw-in-vorm Lucinda Brand toenemen. De Dordrechtse dame van Baloise Trek Lions doet steevast mee om de podiumplaatsen. De laatste weken mengt ze zich zelfs steeds vaker in de strijd om de overwinning. Het belooft weer een mooie strijd te worden!

lucinda brand
Brand is in zéér goeden doen

Puck Pieterse is niet van de partij in Koksijde. Ceylin del Carmen Alvarado, die weet hoe het is om te winnen in Koksijde, is dat wel en dus noteren we ook de vriendelijke dame van Alpecin-Deceuninck met stip in onze favorietenranking. Voor het vervolledigen van deze favorietenlijst kijken we verder nog naar een aantal zandspecialisten. Normaal gesproken denk je dan direct aan Denise Betsema, maar de Texelse van Pauwels Sauzen-Bingoal lijkt in een vormdipje terechtgekomen te zijn.

Welke zandspecialisten zijn er dan wél in vorm? Sanne Cant sowieso. De ervaren Belgische wist onlangs in Loenhout voor het eerst in twee jaar - BK's daargelaten - weer een tv-cross te winnen. Ook in Baal was de dame van Crelan-Corendon op de afspraak. Het is bovendien uitkijken naar de zusjes Isabella en Ava Holmgren (Lidl-Trek), waarbij laatstgenoemde - derde in Baal - een streepje voor heeft. Ten slotte pennen we ook graag de naam van Laura Verdonschot (De Ceuster - Bonache) neer!

Favorieten vrouwen X2O Trofee Koksijde, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Longshots: Sanne Cant (Crelan-Corendon), Ava Holmgren (Lidl-Trek) en Laura Verdonschot (De Ceuster - Bonache)

TV X2O Trofee Koksijde 2024

U kunt zowel de cross van de vrouwen als die van de mannen vanaf 13.30 uur live volgen bij Sporza (VRT 1), Eurosport (hoofdkanaal, Eurosport.nl/Discovery+ en GCN+) en een stream op Promixus Pickx.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws