Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen | Ultieme clash Van der Poel en Van Aert Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen | Ultieme clash Van der Poel en Van Aert

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen | Ultieme clash Van der Poel en Van Aert

De Ronde van Vlaanderen-light staat op het programma! Geen publiek, talloze VIPS, biertenten en andere festiviteiten, maar het belangrijkste blijft overeind: volle bak koers! In de Leiderstrui heeft alle informatie over de klassieker der klassiekers voor u.

'Blijf thuis', is de alom vertegenwoordigde term rondom deze editie van de Ronde van Vlaanderen. 'Geen publiek op hellingen, start- en finishzones en andere drukke plekken toegestaan.' Doe uw zondagse pakkie dus maar aan, maak een lekker ontbijtje en zet de TV om negen (!) uur in de ochtend aan. Zwijmel weg bij de presentatiekunsten van Karl Vannieuwkerke en de vlotte analyses van Eddy Planckaert, maar kom niet naar de wedstrijd toe om uw favorieten aan te moedigen!

Enfin, tot zover het operationele corona-gedeelte. We mogen al in onze handen klappen dat 'De Ronde' doorgaat, gezien het her en der wegvallen van soortgelijke eendagswedstrijden als Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. Een dikke pluim voor Flanders Classics, de organisatie achter de Ronde van Vlaanderen die deze koers in 2020 in leven heeft weten te houden.

Historie Ronde van Vlaanderen

Sinds de Ronde van Vlaanderen de meet in 2012 in Oudenaarde legde, komen de kleppers jaar na jaar bovendrijven. Voorheen, in Meerbeke, kon een outsider als Nick Nuyens, Steffen Wesemann of Stijn Devolder er nog wel eens met de zege vandoor gaan, maar dat veranderde door de loodzware lus langs de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Ga maar na, tussen 2012 en 2018 prijken achtereenvolgens Boonen, Cancellara, Cancellara, Kristoff, Sagan, Gilbert en Terpstra op de erelijst. Stuk voor stuk winnaars van meerdere monumenten, Tourritten en ga zo maar door. Tot de Toscaan Alberto Bettiol vorig jaar ineens boven kwam drijven op de Paterberg.

Geen gedroomde winnaar als Wout van Aert of Mathieu van der Poel voor de organisatie, maar voor de gemiddelde wielerliefhebber ongetwijfeld een openbaring. Want Bettiol heeft de zege zeker niet gestolen, hij was gewoon de beste op de eerste aprilzondag van 2019. De Scandinavische beren Kasper Asgreen en Alexander Kristoff mochten mee op het podium.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen | Ultieme clash Van der Poel en Van Aert

Laatste winnaars Ronde van Vlaanderen

2019 Alberto Bettiol
2018 Niki Terpstra
2017 Philippe Gilbert
2016 Peter Sagan
2015 Alexander Kristoff
2014 Fabian Cancellara
2013 Fabian Cancellara
2012 Tom Boonen
2011 Nick Nuyens
2010 Fabian Cancellara

Parcours en tijden Ronde van Vlaanderen 2020

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen | Ultieme clash Van der Poel en Van Aert

Corona en de daaropvolgende (gezondheids)crisis zorgen voor twee ingrijpende veranderingen aan het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Als eerste wordt de koers stevig ingekort. In plaats van 270 kilometer moeten de aanwezige renners zondag 244 kilometer afleggen. Die kilometers worden vooral geschrapt rondom het uitstapje richting de Kapelmuur, beter bekend als de Muur van Geraardsbergen. Deze helling zit, net als Tenbosse, niet in het parcours opgenomen.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen | Ultieme clash Van der Poel en Van Aert

Voor het wedstrijdverloop zullen deze wijzigingen geen ongelofelijke verschillen teweegbrengen. Er blijft nog genoeg moois over en de laatste vijftig kilometer blijven onveranderd. In totaal moeten er zeventien hellingen en zes kasseistroken afgewerkt worden, waarvan drie keer de Oude Kwaremont en twee keer de Paterberg, de traditionele scherprechters van afgelopen jaren. Maar verkijk u niet op deze twee hellingen, de Koppenberg en Taaienberg zijn ook namen die klinken als een klok, maar lopen als Death Road in La Paz, Bolivia.

Beklimmingen
101 km: Kattenberg (600 m aan 6,7%)
120 km: Oude Kwaremont (2200 m aan 4%)
131 km: Kortekeer (1000 m aan 6,4%)
138 km: Eikenberg (1200 m aan 5,2%)
141 km: Wolvenberg (645 m aan 7,9%)
150 km: Leberg (950 m aan 4,2%x)
154 km: Berendries (940 m aan 7%)
160 km:Valkenberg (875 m aan 6%)
173 km: Kanarieberg (1000 m aan 7,7%)
189 km: Oude Kwaremont - 2de passage
192 km: Paterberg (360 m aan 12,9%)
199 km: Koppenberg (600 m aan 11,6% gem)
204 km: Steenbeekdries (700 m aan 5,3%)
207 km: Taaienberg (530 m aan 6,6%)
217 km: Kruisberg (2500 m aan 5%)
227 km: Oude Kwaremont - 3de passage
230 km: Paterberg - 2de passage

Kasseistroken
84 km: Lippenhovestraat (1300 m)
86 km: Paddestraat (1500 m)
139 km: Holleweg (1500 m)
144 km: Haaghoek (2000 m)
226 km: Mariaborrestraat (2000 m)

Tijden
Start: 09.45 uur
Eerste keer lus Oude Kwaremont/Paterberg: Rond 14.20 uur
Finish: Rond 15.45 uur

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2020

Twee renners annex veldrijders steken er bovenuit: Mathieu van der Poel en Wout van Aert worden door alles en iedereen bekeken op de derde oktoberzondag van 2020. Nederland-België was dit jaar geen mogelijkheid op het EK Voetbal, maar de strijd tussen de twee kemphanen uit de cross is een goede tweede in dit sportjaar. Beiden uniek, beiden vol klasse en branie en, vooral, beiden gebrand om te winnen.

Onder de twee topfavorieten staat een rang mannen die ongetwijfeld hopen op eenzelfde situatie als in Gent-Wevelgem, waar Van Aert en Van der Poel elkaar de das omdeden. Alberto Bettiol kon in die koers op de Kemmelberg het dichtst bij de Vlaming en Nederlander blijven en is als titelverdediger gebrand op herhaling van zetten. Mads Pedersen won Gent-Wevelgem uiteindelijk, maar kampte met hamstringproblemen nadien en het is onzeker of de voormalig wereldkampioen volledig fit geraakt voor de Ronde.

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen | Ultieme clash Van der Poel en Van Aert

Deceuninck-Quick-Step komt ook weer met een A-selectie naar startplaats Antwerpen. Julian Alaphilippe legde Van der Poel erop in de Brabantse Pijl, maar de wereldkampioen staat voor zijn vuurdoop in de kasseienklassiekers. Op met name de Paterberg en Koppenberg kan Alaphilippe wel eens moeilijkheden krijgen, doordat kracht vanuit de onderrug op die steile kasseienpuisten het voordeel geeft tegenover de en danseuse-stijl van de gezwinde Fransman. Geen probleem voor de ploeg van Patrick Lefevere, want ook Kasper Asgreen (tweede vorig jaar), Florian Sénéchal (tweede in Gent-Wevelgem), Zdenek Stybar en Yves Lampaert maken hun opwachting.

Andere top vijf-klanten in Gent-Wevelgem, Stefan Küng en Matteo Trentin, kunnen ook gevaarlijk uit de hoek komen. Dit geldt ook voor de twee kopmannen van Team Sunweb, Søren Kragh Andersen en Tiesj Benoot. Verdere outsiders die een vermelding waard zijn luisteren naar de namen Oliver Naesen (AG2R), Sep Vanmarcke (EF Education First), Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Alexey Lutsenko (Astana) en Niki Terpstra (Total-Direct Energie).

Als het tot een sprint van een kleine groep zou komen, zijn Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates), John Degenkolb (Lotto Soudal), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Sonny Colbrelli (Bahrain McLaren) en Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) namen die je niet graag meenement naar de meet. Tot slot nog twee outsiders onder de outsiders, te weten: Florian Vermeersch (Lotto Soudal) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ). En wat kunnen de Nederlanders Dylan van Baarle en Mike Teunissen?

TV Ronde van Vlaanderen 2020

Wilt u de Ronde vanaf het begin aanschouwen? Zet dan de wekker maar! Sporza schakelt namelijk al om negen uur 's ochtends in met uitgebreide analyses, interviews en natuurlijk de eerste live beelden. Michel Wuyts en José De Cauwer zullen u vervolgens de hele dag van piekfijn commentaar voorzien, terwijl Karl Vannieuwkerke de gasten voor- en nadien opvangt. Verwacht geen al te gekke weersomstandigheden, het waait nauwelijks en de temperatuur blijft bij een licht zonnetje rond de twaalf graden hangen.

Ook de NOS zendt de Ronde van Vlaanderen uit, weliswaar vanaf 13.10 in de middag. Eurosport schakelt op haar hoofdkanaal tussen beelden van de Giro en de Ronde, de uitzending begint om 09.45 uur. Via de Eurosport Player kunt u vanaf hetzelfde tijdstip wel Vlaanderens Mooiste volledig volgen. Ook via NOS.nl kunt u een livestream vinden, tot aan de finish rond 15.45. Bij In de Leiderstrui wordt u ook de hele dag van uw gemakken voorzien, door middel van een liveblog. Geniet ervan allen! (foto's: Sirotti)

Tom van der Salm | Mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws