Ronde van Catalonië 2022 | Higuita blijft in eindklassement Carapaz voor Wielrennen
Wielrennen

Ronde van Catalonië 2022 | Higuita blijft in eindklassement Carapaz voor

Sergio Higuita heeft in 2022 de Ronde van Catalonië weten te winnen. Na een knappe aanval samen met Richard Carapaz in de voorlaatste etappe, kwam hij in de slotrit niet meet in de problemen. Bekijk hieronder alle etappes en de winnaars.

Parcours & tijden Ronde van Catalonië 2022

Etappe 1, maandag 21 maart: Sant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols (171,2 km)

De Ronde van Catalonië begon met een verraderlijke etappe rondom Sant Feliu de Guíxols. Deze rit was een kopie van de tweede rit van de 2019-editie, toen Michael Matthews in de hellende slotkilometer Alejandro Valverde, Daryl Impey en Maximilian Schachmann afhield. Na een koers die geteisterd werd door wind en regen spurtte net als in 2019 een peloton om de ritzege. Waar Sonny Colbrelli de sprint op de hellende slotstrook aanging, werd hij overvleugeld door Matthews, die zijn kunstje van 2019 dus herhaalde. Kort na de finish was er schrik om Colbrelli, die bewusteloos raakte en na medische assistentie naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Beklimmingen
25,8 km: Alt de Santa Pellaia (5,9 km a 4%)
112,3 km: Alt de la Ganga (3,5 km a 4,1%)
145,7 km: Alt de Romanya (5,8 km a 4,5%)

Jongerentrui: Sergio Higuita

Etappe 2, dinsdag 22 maart: L'Escala - Perpignan (202,4 km)

De tweede etappe was 202,4 kilometer lang en voerde het peloton van L'Escala naar Perpginan, waar andermaal een punchy finale op het programma stond. Het werd een chaotische rit, met meerdere valpartijen en in de finale ook nog eens waaiers. Een klein pelotonnetje mocht het uitmaken in de sprint, met Kaden Groves als winnaar.

107,9 km: Coll de Sa Perafita (5,1 km a 4,8%)
134,4 km: Coll del Frare (3,4 km a 5,1%)
140,9 km: Coll dels Belitres (2,9 km a 5,7%)

Winnaar
Kaden Groves

Leiderstrui: Jonas Iversby Hvideberg
Puntentrui: Jonas Iversby Hvideberg
Jongerentrui: Jonas Iversby Hvideberg

Etappe 3, woensdag 23 maart: Perpignan - La Molina (161,1 km)

In de derde rit trok het peloton toch wel naar een klassiekertje in de Ronde van Catalonië: de aankomst op La Molina. Ben O'Connor opende de debatten in deze gezapige rit met een aanval op 8,5 kilometer van de meet, en hield dit op zeer knappe wijze vast tot aan de finish. De Australiër is ook de nieuwe leider.

78,0 km: Mont-Louis (8,4 km a 5,7%)
129,2 km: Collade de Toses (21,4 km a 3,2%)

Jongerenklassement: Juan Ayuso

Etappe 4, donderdag 24 maart: La Sue d'Urgell - Boí Tuäll (166,7 km)

Etappe vier mocht bestempeld worden als de koninginnenrit van deze Ronde van Catalonië. Het peloton werd namelijk door de Pyreneeën gestuurd en er werd gefinisht op de Boí Taüll, een klim gelegen op 2.015 meter hoogte. Deze laatste berg van de dag was 14,2 kilometer lang en had een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. Het was uiteindelijk João Almeida die het in de sprint bergop moest opnemen tegen twee Colombianen. De kleine Nairo Quintana en Sergio Higuita waren echter niet opgewassen tegen de power van Almeida, die daarmee zijn eerste zege boekte voor UAE Team Emirates.

43,8 km: Coll de Boixols (18,4 km a 4,3%)
119,7 km: Port de la Creu de Perves (13,4 km a 4,5%)
166,7 km: Boí Taüll (14,2 km a 5,5%)

Winnaar
João Almeida

Algemeen klassement: Nairo Quintana
Bergklassement: Mikel Bizkarra
Jongerenklassement: João Almeida

Etappe 5, vrijdag 25 maart: La Pobla de Segur - Vilanova i la Geltrú (206,2 km)

De vijfde etappe leek weinig spektakel te gaan bieden. Drie mannen kozen het hazenpad en werden teruggepakt, waardoor er zoals verwacht gespurt ging worden. De massasprint werd echter gekleurd door chaos, eens temeer Ilan Van Wilder in de slotfase onderuit ging. Uiteindelijk ging zijn ploeggenoot Ethan Vernon er met de overwinning vandoor; het was de eerste profzege voor de Brit.

37,0 km: Coll de Comiols (10,6 km a 4,3%)

Puntenklassement: Phil Bauhaus

Etappe 6, zaterdag 26 maart: Salou - Cambrils (167,6 km)

Op de voorlaatste dag werd er gestart in Salou, de kustplaats op zeeniveau. Op die hoogte werd er ook gefinisht in Cambrils, maar tussen de twee badplaatsen moest er toch het nodige geklommen worden. Al vanaf de start werden we op vuurwerk getrakteerd, met drie renners die ten aanval trokken: Richard Carapaz, Luke Plapp en Sergio Higuita. Uiteindelijk mondde de race uit tussen een sprint-a-deux tussen Carapaz en Higuita, die gewonnen werd door de Ecuadoriaan. Higuita mocht zich wel de nieuwe leider in koers noemen.

41,0 km: Coll de les Liebres Mussara (17,8 km a 4,3)
63,2 km: Coll de Capafons (3,6 km a 4,1%)
139,1 km: Coll de Teixeta (5,8 km a 4,1%)

Jongerenklassement: Sergio Higuita

Etappe 7, zondag 27 maart: Barcelona - Barcelona (138,5 km)

In de traditionele slotetappe van de Ronde van Catalonië, waarin de Montjuic in Barcelona de scherprechter is, werd er op verschillende fronten nog hard gestreden. Uiteindelijk klonterde voorin veel weer bij elkaar, waarna Andrea Bagioli de sprint van het gereduceerde groepje won. Sergio Higuita wist alle aanvallen te doorstaan, waardoor hij zich na de finish als eindwinnaar het podium op mocht hijsen.

93,9 km: Montjuic (2,4 km a 5,9%)
101,8 km: Montjuic (2,4 km a 5,9%)
109,6 km: Montjuic (2,4 km a 5,9%)
117,5 km: Montjuic (2,4 km a 5,9%)
125,3 km: Montjuic (2,4 km a 5,9%)
133,2 km: Montjuic (2,4 km a 5,9%)