Voorbeschouwing NK wielrennen mannen 2022 | VAM-berg weer decor, weer lijkt beter Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing NK wielrennen mannen 2022 | VAM-berg weer decor, weer lijkt beter

Voorbeschouwing NK wielrennen mannen 2022 | VAM-berg weer decor, weer lijkt beter

De VAM-berg bestaat nog niet eens heel lang, maar is de laatste jaren - mede door het coronavirus - uitgegroeid tot de berg van het NK. Na 2020 en 2021 wordt er voor het derde jaar op rij een Nederlands kampioenschap georganiseerd op de aangelegde berg in Wijster. In de Leiderstrui beschouwt hier uitgebreid voor, zodat je op vrijdag 24 juni goed voorbereid de koers kan volgen.

Praktische informatie NK wielrennen mannen 2022

  • Vrijdag 24 juni 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: Nationaal kampioenschap

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars NK wielrennen mannen

2021: Timo Roosen
2020: Mathieu van der Poel
2019: Fabio Jakobsen
2018: Mathieu van der Poel
2017: Ramon Sinkeldam
2016: Dylan Groenewegen
2015: Niki Terpstra
2014: Sebastian Langeveld
2013: Johnny Hoogerland
2012: Niki Terpstra

Parcours, weer en tijden NK wielrennen mannen 2022

Zoals gezegd gaan we voor het derde jaar op rij een NK rijden rond de VAM-berg en dus zijn er weinig geheimen meer in het lokale rondje. We starten om 13.15 uur vanuit Westerbork en rijden in totaal dertien rondjes van 14,0 kilometer. Hierin zitten twee klimmetjes op de VAM-berg, eentje met de inmiddels bekende kasseien met een maximaal stijgingspercentage van 24,0 procent. In totaal is deze klim 500 meter aan 7,0 procent gemiddeld. De andere klim is een korte en steile muur van 200 meter aan 12,0 procent, volledig geasfalteerd. Hier zal ook op gefinisht worden, terwijl de organisatie de vorige keren nog voor de kasseihelling als eindstreep koos.

Nieuw in de ronde is de passage door het dorpje Drijber, waardoor het lokale rondje iets groter wordt. Ook wordt er een extra lusje ingebouwd die over vlakke wegen langs Zwartschaap trekt. Meer vlakke kilometers, wat het voor bijvoorbeeld de rappe mannen ook interessanter maakt. Het zwaartepunt is echter de VAM-berg, waar In de Leiderstrui vorig jaar al een kijkje nam voor de verkenning. Aangezien de beide klimmetjes niet zijn veranderd, kun je hier met eigen ogen zien wat er vrijdag op het programma staat.

De verkenning van het NK 2021, op vrijwel hetzelfde parcours als in 2022.

Beklimmingen
VAM-berg klim 1: 500 meter aan 7,0% (inclusief 160 meter kasseien aan 15%, gemiddeld maximaal 24%)
VAM-berg klim 2: 200 meter aan 12,0%

Weer
In het weekend wordt het goed weer op de VAM-berg, maar op vrijdag werden er toch lang pikzwarte wolken voorspeld. Hoe dichterbij het NK komt, hoe meer die voorspellingen echter in positieve zin veranderen. Regenen gaat het wel, maar inmiddels worden alleen nog onweersbuien in de ochtend verwacht. Slecht nieuws voor de beloften dus, maar de mannen elite rijden normaliter in het zonnetje, bij temperaturen van 19 á 20 graden.

Laatste check: 24 juni, 09.00 uur.

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: Rond 18.00 uur

Favorieten NK wielrennen mannen 2022

Jumbo-Visma is net als vorige jaren met een flinke kern aanwezig in Wijster. Timo Roosen mag namens de ploeg proberen zijn titel te verdedigen. Ook Tom Dumoulin is van de partij. Zijn optreden in de tijdrit viel echter tegen en vorig jaar wist hij het NK op een soortgelijk parcours niet te finishen. De broers Tim en Mick van Dijke staan bij de elite aan het vertrek, nadat ze vorig jaar de buit nog verdeelden bij de beloften. Tim won toen de wegwedstrijd en werd tweede bij het NK tijdrijden voor onder 23. Mick won juist de tijdrit en werd tweede in de wegwedstrijd. De twee zullen dit kunstje graag willen herhalen bij de profs, maar de tegenstand zal logischerwijs een stuk pittiger zijn.

Alleen bij Jumbo-Visma al staan er met Mike Teunissen en Olav Kooij nog twee interessante namen op de startlijst. Kooij won begin juni met overmacht de ZLM Tour, door in totaal drie etappes te winnen. Teunissen zal op de VAM-berg dolgraag de kater willen wegspoelen van het mislopen van de Tour de France. Kooij is de rapste bij Jumbo-Visma, maar overleeft hij de opeenvolging van beklimmingen? Zo niet, dan lijkt Teunissen de man, samen met de Van Dijkes. Teunissen toonde in mei al vorm met vijf keer top tien in zes etappes. Nog een optie namens Jumbo-Visma is Pascal Eenkhoorn, die in de recente koersen sterk voor de dag kwam.

Kijken we eerst naar andere rappe mannen en dus concurrenten voor Kooij, dan komen Fabio Jakobsen en Cees Bol in beeld. Jakobsen gaf al aan dat hij naar het NK komt om te winnen, al lijkt hij geen topfavoriet. Hij noemde het parcours 'makkelijker te verteren', met een langere lokale omloop om eventuele schade op de VAM-berg te repareren. Kan hij heuvelop de anderen kloppen? Bol, de Nederlander van Team DSM, is dit seizoen nog allerminst in topvorm. Een vroegtijdige opgave in de Ronde van Zwitserland door Covid-19 was een volgende domper.

Voorbeschouwing NK wielrennen mannen 2022 | VAM-berg weer decor, weer lijkt beter
Kan Jakobsen overleven op de VAM-berg?

Met Taco van der Hoorn (Intermarché), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) en Niki Terpstra (TotalEnergies) staan er ook drie klasbakken van aanvallers op de lijst. Zij zullen ongetwijfeld niet wachten op de slotronde om iets te proberen en kunnen met hun enorme motor de koers hard maken. Ook Bauke Mollema rijdt weer eens een NK namens Trek-Segafredo. De laatste keer dat hij meedeed, was in 2013, maar dit keer past de strijd om het rood-wit-blauw kennelijk beter in zijn programma richting de Tour de France. Met de kwaliteiten van Mollema kunnen we zomaar een fantastische Nederlands kampioen krijgen.

Outsiders voor de nationale titel? Namens Groupama-FDJ is Bram Welten een man in vorm, al moet hij het net als onder meer Mollema, Terpstra, Riesebeek, Jakobsen en Van der Hoorn wel zo goed als alleen doen. Bij Team DSM doet naast Bol ook de goed klimmende Martijn Tusveld mee en wat kan Lars van der Haar in een veld vol wegrenners? De Nederlander werd afgelopen veldritseizoen nog Europees kampioen op de VAM-berg, maar dik 190 kilometer is andere koek. Arvid de Kleijn van Human Powered Health kan zich op een goede dag ook zomaar met de besten gaan meten.

TV NK wielrennen mannen 2022

Heel veel plekken om het NK live te bekijken, zijn er niet. De NOS heeft gelukkig online een stream klaarstaan, die zal starten om 15.30 uur. Ook op NPO 1 kun je de race vanaf 15.30 uur bekijken. In de Leiderstrui is er de hele middag met een liveblog en na afloop met een uitgebreid wedstrijdverslag!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws