Voorbeschouwing etappe 5 Giro d'Italia | Linke soep in tweede Siciliaanse heuvelrit Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 5 Giro d'Italia | Linke soep in tweede Siciliaanse heuvelrit

Voorbeschouwing etappe 5 Giro d'Italia | Linke soep in tweede Siciliaanse heuvelrit

De eerste verschillen heuvelop zijn gemaakt in het klassement en dus wordt ook de tweede rit op Siciliaanse bodem link. De vijfde etappe gaat over 153 kilometer van Agrigento naar Santa Ninfa en het is alles behalve vlak. In de Leiderstrui neemt met u alle benodigde informatie over deze rit door.

Historie
Aankomstplaats Santa Ninfa heeft geen wielergeschiedenis, maar startplaats Agrigento des te meer. In 2008 eindigde de tweede etappe van de Giro d’Italia in de historische stad, die met verschillende tempels en kathedralen is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Riccardo Ricco was in die etappe de winnaar. Verder terug in de geschiedenis, in 1994, werd het WK wielrennen door de stad georganiseerd. Deze werd gewonnen door Luc Leblanc.

Parcours
Zoals vermeld is de etappe relatief kort met 153 kilometer, maar daar wordt het niet makkelijker op. De eerste ruim 70 kilometer is ‘Italiaans vlak’, met veel kleine hoogteverschilletjes. Vanaf 77 kilometer gaat het in twee trapjes omhoog naar de Santa Margherita Di Belice, een col van vierde categorie met de top op 90 kilometer. Daarna is het meteen afdalen naar de voet van een nieuwe col van de vierde categorie, de Partanna met de top op 42 kilometer van de streep.

Vervolgens gaat het opnieuw naar beneden, gevolgd door een vlak gedeelte van enkele kilometers, waarna het weer klimmen is naar de top van de Poggioreale Vecchia, een niet al te steil klimmetje van zeven kilometer. Na een korte afzink gaat het gedurende zes kilometer opnieuw omhoog. Dan is het nog een kleine tien kilometer naar de streep. Vanaf kilometer 151 gaat het nog venijnig omhoog met stijgingspercentages tot twaalf procent, maar in de laatste kilometer is het vlak of hoogstens vals plat.

Favorieten
Het is maar de vraag of de klassementsrenners daags voor de etappe naar de Etna uit hun hok gaan komen. Mocht dat wel het geval zijn, kijken we naar de klassementsmannen met een goede punch, zoals Miguel Angel Lopez, Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot, Gianluca Brambilla, Simon Yates en Fabio Aru. Het meest aannemelijke scenario is echter dat verschillende vluchters om de zege gaan strijden. De heuvels in de laatste 75 kilometer lijken tevens te lastig om te overleven voor de sprinters.

Zoals gezegd: de kans is reëel dat er een vluchtgroepje met onbekende renners wegblijft, maar mocht dat niet zo zijn kijken we naar mannen met een goede sprint heuvelop of de mannen met een sterke solo. Alexandre Geniez is zo’n renner, net als Pello Bilbao en Luis Leon Sanchez van Astana. Het is echter de vraag hoeveel ruimte dat duo krijgt van kopman Lopez. Giovanni Visconti zou het kunnen namens Bahrain Merida. Michael Woods en Enrico Battaglin maakten dinsdag indruk.

Roman Kreuziger is één van de knechten van Simon Yates en Esteban Chaves, maar kan het ook met een lange solo beslechten. Bij de vrijbuitersploegen van Movistar en Lotto Fix All zijn meerdere kandidaten, waarbij vooral de winnaar van etappe 4 Tim Wellens zijn zinnen op deze etappe zal hebben gezet, maar ook Carlos Betancur zal alert zijn. Niet uit te sluiten is de altijd gevaarlijke Diego Ulissi, die wellicht kan rekenen op concurrentie vanuit Team Sky. Afhankelijk van de teamorders daar, zouden Wout Poels en Sergio Henao iets kunnen proberen.

TV
Vanaf 13.00 uur is de etappe live te volgen op Eurosport 1. Vanaf 12.20 is het peloton te zien als u de Eurosport Player aanslingert.

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws