Parcours en uitslagen CRO Race 2022 | Mohoric zet Vingegaard in slotrit een hak en pakt eindzege Wielrennen
Wielrennen

Pfffffsssjjjjjjjjjj... Zo, dat was de laatste stofwolk, het WK zit erop. Zwart gat? Een beetje, maar niet getreurd! In Kroatië koersen we daags na het WK wielrennen gewoon door en omdat de rittenkoers perfect gelegen is voor de Italiaanse najaarskoersen, staat er een sterk veld aan de start. In de Leiderstrui beschouwt om die reden uitgebreid voor.

Laatste winnaars CRO Race (Ronde van Kroatië)

Parcours, beklimmingen en tijden CRO Race 2022

Etappe 1, dinsdag 27 september: Osijek - Ludbreg (223,5 km)

De eerste rit was direct een lange: het peloton moest 223,5 kilometer overbruggen tussen Osijek en Ludbreg. Het gros van de etappe was vlak, maar in de laatste twintig kilometer lagen twee vervelende hupjes verstopt in een plaatselijke ronde.

Na een dag vol in de regen begon het peloton gezamenlijk aan de heuvelachtige finale. De heuvels zorgden voor weinig verschil. In de laatste kilometers sloeg Matej Mohoric met zijn durf en technische skills een gat op het peloton. In de laatste kilometer was het verschil klein, waarna de ploeggenoot van Mohoric, Jonathan Milan, voor de zekerheid de sprint aanging en zijn ploegmaat overvleugelde. Milan was echter dusdanig sterk dat hij de overige rappe mannen met gemak de baas was.

Jongerentrui: Jonathan Milan

Etappe 2, woensdag 28 september: Otocac - Zadar (163 km)

In de tweede rit trok het peloton naar het pittoreske kustplaatsje Zadar, populair bij Nederlandse toeristen. Dit was ook af te zien aan het profiel: na honderd kilometer daalden we vanuit de hoogvlakte naar zo goed als zeehoogte, waar de sprinters hun tweede kans kregen. Hoewel topfavoriet Elia Viviani goed werd afgezet, was het net als op dag één Jonathan Milan die mocht juichen. Rudy Barbier stak zijn handen wel in de lucht, maar werd op een millimeter tweede.

99,0 km: Prezid (4,5 km a 4,56%)

Winnaar

Etappe 3, donderdag 29 september: Sinj - Primostein (157 km)

De finale van de derde etappe was er een voor de punchers, met een steile laatste kilometer als toetje. In de laatste 1,6 kilometer liep het aan 5,9 procent gemiddeld omhoog. Op zeshonderd meter van de finish plaatste leider Jonathan Milan een sterke demarrage. De Italiaan, die de eerste twee etappes won, zag zich in het slot echter overvleugeld worden door meerdere renners, waaronder Tourwinnaar Jonas Vingegaard. De coureur van Jumbo-Visma klopte aan de meet Team DSM-talent Oscar Onley en steeg naar de tweede plek in het algemeen klassement.

145,5km : Draga (3,4 km a 5,6%)
156,0 km: Primostein (1,6 km a 5,9%)

Winnaar
Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Klassement

Etappe 4, vrijdag 30 september: Biograd na Moru - Crikvenica (219 km)

De vierde etappe in twee woorden: nat, glad. Een uitgedund peloton ging sprinten voor de zege in Crikvenica, met Matej Mohoric die als eerste aanging. Het was erg vroeg voor een sprint, maar om het een lead-out te noemen gaat ook wat ver omdat Jonathan Milan totaal niet in zijn buurt zat na een valpartij vlak voor hem. Afijn, de jonge Axel Laurence was er niet rauwig om. De Fransman werd in een zetel naar de streep gebracht en snelde naar de overwinning. Milan legde beslag op plek twee, en pakte daarmee bonificatiesecondes voor het algemeen klassement.

124,5 km: Caci (3,4 km a 5,1%)
215,0 km: Dramalj (1 km a 8%)

Winnaar
Axel Laurence (B&B Hotels - KTM)

Klassement

Etappe 5, zaterdag 1 oktober: Opatija - Rabac (154 km)

De voorlaatste etappe mochten we als de koninginnenrit van deze CRO Race bestempelen. Er stonden maar liefst zes gecategoriseerde beklimmingen op het programma. Op de lange beklimming zette Jumbo-Visma een hard tempo, waardoor leider Jonathan Milan moest lossen. De Italiaan zou niet meer terugkeren. Zodoende streed een selecte groep om de ritzege en de leiderstrui. Op een venijnig kasseienklimmetje - waarop de finish was getrokken - bleken Jonas Vingegaard en Oscar Onley de sterksten. In de sprint was de Tourwinnaar, net als in etape drie, een maatje te groot voor de 19-jarige Onley. Vingegaard pakte ook de leiderstrui.

Jongerentrui: Oscar Onley

Etappe 6, zondag 2 oktober: Sveta Nedelja - Zagreb (158 km)

Wat op papier een saaie wedstrijd leek te worden, werd dankzij de strijd om de eindzege toch nog een aangenaam kijkstuk. Matej Mohoric snoepte de eindzege in extremis nog af van Vingegaard dankzij drie bonificatieseconden onderweg en een tweede plaats en de zes bijhorende bonificatieseconden aan de aankomst. Elia Viviani kende in de sprint geen tegenstand en pakte de ritwinst. Jonas Vingegaard was de pineut en moet tevreden zijn met de tweede plaats in de eindstand.

111,0 km: Ivan Zelina (1,2 km a 5,3%)
146,5 km: Geen naam (0,5 km a 6,6%)
154 km: Geen naam (0,5 km a 6,6%)