IDL Retro | Van Van der Poel en Willem II tot Pogacar en De Bruyne; deze renners hebben een voetballink Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | Van Van der Poel en Willem II tot Pogacar en De Bruyne; deze renners hebben een voetballink

IDL Retro | Van Van der Poel en Willem II tot Pogacar en De Bruyne; deze renners hebben een voetballink

Komende zondag begint in Qatar het WK voetbal. Wil dit toernooi normaliter nog wel eens overlappen met de Tour en voorbereidingswedstrijden, in deze novembereditie zit het enkel enkele crossen in de weg. In de Leiderstrui zocht enkele renners met een voetballink in deze IDL Retro.

Mondiaal is er veel kritiek op het houden van het evenement in Qatar, maar in het wielrennen zijn we al even gewend aan de aanwezigheid van dit land. Zo was de Ronde van Qatar jarenlang een voorbereidingskoers met toch wat aanzien en werd in 2016 het WK wielrennen al in de golfstaat gehouden. Peter Sagan won bij de mannen na een aanval van Tom Leezer in de slotkilometer.

De Nederlanders: zowel Van der Poel als Tietema speelden voor profclubs

Vanuit Nederlands perspectief is Mathieu van der Poel op dit moment de meest populaire wielrenner. Wat niet veel mensen weten, is dat hij ook uitstekend kon voetballen. Zo draaide hij als jonge jongen één jaar mee bij de Nederlandse voetbalclub Willem II en testte hij ook bij de Belgische profclub Antwerp, waar hij recent ook een samenwerking mee aanging. De winnaar in Van der Poel koos echter voor de fiets, ondanks het feit dat Willem II hem definitief wilde opnemen in de opleiding. 'Het ergerde me om afhankelijk te zijn van anderen om te winnen. Ik wil het zelf doen en als ik de beste ben, wil ik kunnen winnen', verklaarde de Nederlander zijn keuze zelf eens.

Van der Poel is zeker niet de enige Nederlandse topwielrenner die ook furore maakte in het voetbal. Zo mocht Dylan Groenewegen eens op stage komen bij Ajax, kwam Steven Kruijswijk als linksback voor op de scoutingslijstjes bij PSV, maakte Taco van der Hoorn na een gescheurde kruisband op 13-jarige leeftijd de overstap naar de fiets en voetbalden ook Bauke Mollema en Tom Dumoulin, die recent nog op de tribune bij Fortuna Sittard werd gespot, voordat ze op latere leeftijd goed bleken in wielrennen.

Dylan van Baarle, een Feyenoordsupporter, heeft in Wendy Rommedahl (vrouw van ex-PSV-speler Dennis) een vertrouwenspersoon. Ook rappe mannen Olav Kooij, Mike Teunissen en Fabio Jakobsen (die laatst nog als neutrale toeschouwer aanwezig was bij de wedstrijd Ajax - Napoli, 1-6) probeerden het eerst op de voetbalkicksen, alvorens ze de definitieve overstap maakten naar de fiets.

Misschien niet één van de beste, maar anno 2022 wel één van de meest populaire wielrenners in Nederland komt ook vanuit het voetbal: Bas Tietema. Hij speelde in de jeugdopleiding van BVO PEC Zwolle, maar net als Van der Hoorn sloeg een kruisbandblessure op jonge leeftijd hem terug. Zo kwam hij op vijftienjarige leeftijd in het wielrennen terecht.

Lees verder onder de foto.

Mathieu van der Poel kon uitstekend hooghouden in een video van Tour de Tietema
Mathieu van der Poel kon uitstekend hooghouden in een video van Tour de Tietema

De Belgen: Evenepoel natuurlijk, maar er is meer

Als je aan België, wielrennen en voetbal denkt, kom je natuurlijk automatisch uit bij Remco Evenepoel. De Belg bracht enkele jaren door bij PSV, Anderlecht, KV Mechelen en de nationale jeugdelftallen, alvorens hij pas in 2017 aan wielrennen begon te denken en daar ongelofelijk goed in bleek. Binnen vijf jaar is Evenepoel in de wielersport uitgegroeid tot topper van de bovenste plank en winnaar van de Vuelta, Luik-Bastenaken-Luik en het WK wielrennen.

Greg Van Avermaet, olympisch kampioen van 2016 in het wielrennen, had ook lange tijd uitzicht op een loopbaan als voetbalprof. Hij verdedigde tot zijn zeventiende het doel bij SK Beveren, waar op die leeftijd bleek dat hij iets meer talent had voor de fiets. Van Avermaet trachtte nog een plekje te veroveren in de beloftenploeg van die profclub, maar de koers won het en binnen enkele jaren ontpopte de Vlaming zich tot wereldtopper.

Ook Jasper Philipsen, afgelopen jaar winnaar van twee Tourritten, heeft een verleden in het voetbal: hij speelde twee jaar voor KVC Westerlo, waar hij al opviel met zijn snelheid. Een andere Belgische sprinter, Jordi Meeus, kreeg net als Philipsen het voetbal met de paplepel ingegoten: vader Jimmy was van 1988 tot 2000 prof bij onder meer KRC Genk.

Lees verder onder de foto.

IDL Retro | Van Van der Poel en Willem II tot Pogacar en De Bruyne; deze renners hebben een voetballink

Wie hebben we nog meer?

Ook in het buitenland zijn er natuurlijk flink wat linkjes te vinden. Zo werd Óscar Pereiro Sio, winnaar van de Tour de France in 2006, na zijn wielerloopbaan profvoetballer. Hij speelde één seizoen bij Seguna Dvision B-club Coruxo FC en was daar ook succesvol, maar besloot het er toch bij te laten. En Pedro León, broer van Luis León Sánchez, speelde tot op heden 364 wedstrijden in La Liga en vond daarin 42 keer het net.

Ook Tourwinnaars houden van het spelletje. Tadej Pogacar voetbalde als kind veel en bezocht in 2021 nog het Manchester City van Pep Guardiola en zijn favoriete speler Kevin De Bruyne. Jonas Vingegaard draagt de Engelse voetbalclub Liverpool een zeer warm hart toe, al heeft hij vooral binding met een andere sport: badminton. 'Ik denk dat als ik geen beroepswielrenner zou zijn, ik nu badminton zou spelen. Verder ben ik een groot Liverpool-fan. Ik zie ze heel graag spelen. Vorig seizoen ben ik samen met Trine naar de UK geweest om ze te zien spelen op Anfield. Die sfeer is magisch en mooi om mee te maken', vertelde hij in 2020.

Lees verder onder de foto.

Pep Guardiola, Tadej Pogacar en Mauro Gianetti
Pep Guardiola, Tadej Pogacar en Mauro Gianetti

Geraint Thomas, Tourwinnaar van 2018, en Tao Geoghegan Hart, winnaar van de Giro in 2020, zijn beiden groot Arsenal-fan. Die laatste heeft zelfs een relatie met Lotte Wubben-Moy, ploeggenote van Vivianne Miedema bij de vrouwenploeg van Arsenal. Thomas liet zich daarentegen samen met enkele ploeggenoten nog eens zien bij OGC Nice, dat met INEOS als hoofdsponsor de deur openzette voor de wielrenners.

Chris Froome (Lionel Messi), Thibaut Pinot (Paris Saint-Germain), Mark Cavendish (Ronaldo, op wiens schoenen hij zelfs de Tour reed), Thibaut Pinot (PSG) en Alejandro Valverde (Real Madrid) spraken ook al eens een voorkeur uit voor hun favoriete voetballer/club, terwijl Julian Alaphilippe ook al eens liet zien dat hij uitstekend kan hooghouden. Dat lieten ook Van der Poel en enkele deelnemers van de Tour de France al eens zien in een video van Tour de Tietema, maar de komende weken zullen ze toch vooral als fan naar hun medesporters op het WK kijken.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws