Reacties Parijs-Nice | Renners verwijten BORA niets na valpartijen Roglic Wielrennen
Wielrennen

Reacties Parijs-Nice | Renners verwijten BORA niets na valpartijen Roglic

Reacties Parijs-Nice | Renners verwijten BORA niets na valpartijen Roglic

Parijs-Nice is afgelopen, met Maximilian Schachmann als eindwinnaar voor het tweede jaar op rij. Hoe het de renners verging? Dat hield In de Leiderstrui dagelijks voor je bij in het reactie-overzicht.

Reacties na etappe 8 Parijs-Nice

Na een razendsnelle en chaotische etappe over een heuvelachtig parcours eindigde de slotetappe van Parijs-Nice toch in een sprint van een uitgedunde groep. Daarin was Magnus Cort Nielsen de snelste. ‘Het was erg intense koers’ puft Cort Nielsen in het flashinterview nog even uit. ‘Vooraf was het lastig te voorspellen wie deze etappe kon winnen. Uiteindelijk werd het beslist in een sprint en ik zat er nog bij’, zegt de Deen met een glimlach.

‘Ik ben heel blij met deze overwinning', vervolgt hij. In de sprint versloeg Cort Nielsen Christophe Laporte, ook een snelle renner. ‘Ik wist van de eerste finishpassages dat je als eerste door de laatste bocht moest komen. Dat lukte mij en niemand kwam er meer overheen’, aldus de renner van EF Education-Nippo.

Het echte verhaal van de wedstrijd zat hem echter in de dramatische aftocht van Primoz Roglic als klassementsleider. Door een dubbele valpartij kwam de Sloveen niet meer terug in de wedstrijd. De Sloveen zocht de schuld voornamelijk bij zichzelf, maar ook andere partijen nemen het op voor de koerswijze van BORA-hansgrohe. Tiesj Benoot, de uiteindelijke nummer vijf van het klassement, stelt bij Het Nieuwsblad dat de ploeg van eindwinnaar Maximilian Schachmann al op kop reed bij de tweede valpartij.

Aurélien Paret-Peintre, knap negende in de rittenkoers, bevestigt dat. 'Op het moment dat hij viel, waren er al wat gaten in het peloton. BORA-hansgrohe en Astana hadden geen andere keuze dan hard doorrijden', vertelt de jonge Fransman, die zelf ontzettend blij is met zijn eigen prestatie: 'Het kwam door alle omstandigheden, maar dat hoort bij het wielrennen.'

Aleksandr Vlasov besloot Parijs-Nice dankzij de val van Roglic als tweede en probeerde met een aanval in de finale er een nog mooier resultaat uit te halen. De kopman van Astana-Premier Tech werd echter teruggepakt door Maximilian Schachmann. ‘De laatste klim was niet steil maar snel, waardoor het bijna onmogelijk was om een verschil te maken. We hebben het echter geprobeerd en ik ben blij dat we niet opgaven’, aldus Vlasov op de ploegsite.

Uiteindelijk kon het debuut van Vlasov in Parijs-Nice niet veel beter verlopen. ‘Ik ben heel blij met mijn tweede plek en de witte trui. Ik rijd hier voor het eerst en het is zo mooi om in deze geweldige wedstrijd te debuteren met een plek op het podium.’ Onderweg kwam de Rus net als zovelen ten val. ‘Het was een verraderlijk parcours. Ik kwam samen met Alexey Lutsenko ten val, maar gelukkig kon ik snel weer op mijn fiets stappen en mijn weg vervolgen. Ik voel mee met Roglic en ik hoop dat het goed met hem gaat.’

Het was een uitermate succesvolle week voor Astana, want ook Ion Izagirre stond met plek drie op het eindpodium. Het was zijn eerste podium in een WorldTour-rittenkoers sinds hij de Ronde van het Baskenland in 2019 won. ‘Ik ben behoorlijk blij met mijn podiumplaats. Ik bedoel, dit is Parijs-Nice, het is geweldige koers en om hier podium te halen, is een geweldige prestatie’, vertelt de Bask op de ploegsite. ‘Ik ben goed op weg voor mijn belangrijkste doelen. Mijn conditie is goed, maar ik hoop verder te verbeteren, zodat ik in de volgende wedstrijden nog sterker voor de dag kom.

Dylan van Baarle beëindigde een sterke Paris Nice met een dertiende plek in het eindklassement. In de slotetappe kwam hij zelfs tot een zesde plek. ‘Ik wist dat het parcours van vandaag mij goed lag’, vertelt de Nederlander op de ploegsite. ‘De klimmen waren niet te lang en niet zo steil, en ik wist dat het zou aankomen op de power. Ik probeerde een paar keer aan te vallen, maar met de sterke tegenwind was het lastig om een verschil te maken. In de sprint gaf ik vervolgens alles.’

Uiteindelijk kijkt Van Baarle met vertrouwen uit naar de kasseienklassiekers, die over een paar weken volgen. ‘Het was niet het plan dat ik voor het klassement of een ritzege zou gaan, maar ik voel dat ik op de juiste weg ben richting de klassiekers, waar ik naar uitkijk.’

Reacties na etappe 7 Parijs-Nice

Arme Gino Mäder. De Zwitser strandde op vijftig meter van de veilige haven, maar kon na afloop toch afdoen met een grapje. Via Twitter slingerde hij het volgende de wereld in: 'Misschien moet ik toch maar nog iets sterker worden.' Met wat de nummer twee van vandaag heeft laten zien, kan een overwinning niet ver weg zijn.

De man die het dichtste bij Roglic in de buurt bleef, was Maximilian Schachmann. De Duitser haakte zijn karretje in eerste instantie aan, maar moest de sterke Sloveen uiteindelijk toch laten gaan. 'Mijn derde plek voelt als een overwinning', spreekt de trotse Schachmann na afloop. 'Roglic was iets frisser, maar ik heb heel sterk gereden.' Schachmann staat ook nog tweede in het algemeen klassement.

Tiesj Benoot gaf ook blijk van goede vorm. De Belg eindigde als zesde, waardoor hij ook nog eens een plekje opschoof in het algemene klassement. Benoot staat nu vijfde, maar was niet geheel tevreden na afloop. 'Ik had op meer gehoopt, kon ook niet volledig mijn kracht kwijt door wat last aan mijn rug. Het podium halen zal moeilijk worden', aldus de Belg tegen HLN.

Lucas Hamilton steeg ook een plekje. De 25-jarige Australiër staat nu op plek zes in het klassement. Ook hij had stiekem op een beter resultaat gehoopt. 'Je wil altijd meer', zo liet hij optekenen na de wedstrijd. 'Ik probeerde bij Roglic te blijven, maar bij zijn tweede versnelling moest ik simpelweg passen.'

Reacties na etappe 6 Parijs-Nice

Tsja, dat was even flink slikken voor de rappe mannen. Ze waren op de afspraak, maar werden geklopt door een ontketende Roglic. Nummer twee Christophe Laporte denkt er het zijne van. 'Ik volgde Roglic goed, maar werd op waarde geklopt. Hij was gewoon sterker, ik hoef me nergens voor te schamen. Ik ben het hele seizoen al in goede vorm, maar had vandaag graag succes gehad', citeert Cyclism'Actu.

Michael Matthews zette zijn ploeg de hele dag aan het werk, wat resulteerde in een derde plek. De Australiër was trots op zijn ploeg. 'We hebben de hele dag hard gereden, omdat we wisten dat deze etappe ons zou liggen. We hebben alles gegeven, maar de derde plek was het maximale', verbergt de spurter van Team BikeExchange zijn teleurstelling.

Maximilian Schachmann eindigde op de negentiende plaats, waarmee hij zijn tweede plek in het algemene klassement verdedigde. Hij zag Roglic wel verder uitlopen door de ritzege van de Sloveen. 'Ik kon aan de voet van de slotklim niet het juiste wiel vinden en wisselde veel van positie, waardoor een goede plaats in de daguitslag er niet inzat', aldus de verklaring van de winnaar van vorig jaar.

Namens Alpecin-Fenix mocht Jasper Philipsen het proberen vandaag. De jonge spurter haakte lang aan, maar kwam in de slotfase toch tekort bergop. Desondanks heeft hij zich goed geamuseerd. 'Dit was de perfecte dag om te kijken hoe ver ik zou komen op zo'n aankomst. Jammer genoeg explodeerden mijn benen op het eind, maar ik voel dat mijn vorm de goede kant op gaat', aldus Philipsen via Twitter.

Reacties na etappe 5 Parijs-Nice

Primoz Roglic behoudt in Parijs-Nice zijn koppositie in het algemeen klassement, al had hij gemengde gevoelens na de vijfde etappe. ‘Jammer dat Tony (Martin, red.) weg is, maar zo gaat dat soms. Het is ongelukkig dat hij is uitgevallen.’ Ook Roglic was betrokken bij de valpartij van Martin. ‘Met mij gaat het gelukkig goed. Ik kijk enorm uit naar het weekend. We gaan absoluut ons best doen en ik hoop dat Tony in orde is.’

Nacer Bouhanni is niet tevreden met zijn tweede plaats in de vijfde etappe van Parijs-Nice. ‘De vorm is er, maar het is echt frustrerend om tweede te worden. Ik ben een sprinter, ik wil winnen’, vertelt hij na afloop van de etappe. Hij zet nu zijn doel op volgende week, wanneer Milaan-Sanremo op het programma staat. ‘De komende etappes moet ik veel klimmen. Dan kan ik mijn conditie verbeteren voor de komende wedstrijden, vooral voor een goede conditie in Milaan-Sanremo.’

Reacties Parijs-Nice | Renners verwijten BORA niets na valpartijen Roglic

Pascal Ackermann sprintte in Parijs-Nice naar een derde plek en wilde wat recht zetten. ‘Nadat we in de tweede etappe wat pech hadden, waren we vandaag volledig gemotiveerd om een goed resultaat neer te zetten. Het parcours was iets voor de sprinters en we verwachtten dat de overwinning in een massasprint zou worden uitgevochten. Onze voorbereidingen voor de eindsprint ging een beetje mis en ik moest van iets te ver beginnen. Toen Sam (Bennett, red.) vertrok, kon ik hem niet volgen', vertelt hij op de website van zijn ploeg BORA-hansgrohe.

Cees Bol kon geen potten breken in de vijfde etappe. Na afloop sprak hij van een lange en saaie dag. ‘Het was de hele dag tegenwind, waardoor het een lange dag in het zadel werd en zelfs een beetje saai tijdens de etappe. Tot vier kilometer voor de meet liep het volgens plan voor ons, maar het was een hectische eindsprint met veel frisse jongens. Het lukte niet om een resultaat te behalen vandaag', vertelt hij via de officiële kanalen van zijn ploeg Team DSM.

Antony Perez, leider van het bergklassement, moest in de slotfase tot het gaatje gaan. ‘Het was vandaag een lange en vlakke dag, zonder veel risico’s en redelijk ontspannen. Het is leuk om de trui te dragen, maar als je eenmaal in de race bent, denk je niet meer aan wat je aan hebt. Ik reed in de finale een stuk voor het peloton en ik was helemaal kapot. Mijn benen doen veel pijn. Ik ben dood, maar ik heb geen keus', vertelt hij na afloop.

Arnaud Démare moest zijn dertiende plek in het klassement inleveren. Hij is wegens een ongeoorloofde sprint teruggezet naar de 117e plek en verliest vier punten in het puntenklassement. ‘Het verandert niets’, vertelt de Fransman op de website van Groupama-FDJ. ‘Ik heb geen gevaarlijke beweging gemaakt, ik heb alleen een zet gedaan om Nils Politt te ontwijken. Er zijn gevaarlijkere bewegingen tegen mij of mijn ploeggenoten gemaakt in Parijs-Nice, die zijn niet gesanctioneerd. Het is hoe het is… Ik respecteer de beslissing van de jury.’

Reacties na etappe 4 Parijs-Nice

Maximilian Schachmann deed uitstekende zaken in het klassement, door achter Roglic als tweede te eindigen in de vierde etappe van Parijs-Nice. Daarmee schoof de renner van BORA-hansgrohe op naar de tweede plek in het klassement. Achteraf had er misschien meer ingezeten, zo vertelt hij op de eigen ploegsite. ‘Primoz viel op het perfecte moment aan en ik kon niet echt volgen. Eigenlijk dacht ik dat de laatste drie kilometer steiler was. Misschien had ik het zelfvertrouwen niet en ik had ik moeten proberen aan te haken. Primoz heeft hier een heel sterk team om zich heen. Het zal moeilijk worden, maar we blijven ons best doen.’

Guillaume Martin verraste zichzelf met een derde plaats, nadat hij met knieproblemen uit de winter kwam. Uiteindelijk moest ook de Fransman van Cofidis zijn meerdere erkennen in Roglic. ‘Als mij een maand geleden was verteld dat ik hier op het podium zou staan, had ik het niet geloofd. Roglic was weer imponerend. Daar was niet veel aan te doen.’

Tiesj Benoot reed namens Team DSM naar een uitstekende vierde plaats. De Belg en Jai Hindley waren de renners voor in de bergen, maar Hindley moest passen en eindigde als 25e. Benoot was na afloop dankbaar voor de ploeg. ‘Jai en de rest van het team hebben goed werk geleverd. Ik zat wat te ver van achter toen Roglic aanviel en was ook een beetje verrast. Vandaag was een bevestiging van mijn goede conditie en het werk dat we op trainingskamp hebben geleverd', zo vertelt hij op de site van Team DSM.

Lucas Hamilton moest namens Team BikeExchange de honneurs waarnemen in de bergen. Nadat Michael Matthews al de leiderstrui in zijn bezit had, aast de ploeg op nieuws succes, al moest de Australiër zijn meerdere erkennen in Primoz Roglic. De Sloveen bleef een groepje van vijf een twaalftal seconden voor, waaronder Hamilton. De 25-jarige renner staat met die uitslag nu achtste in het klassement, op meer dan een minuut van Roglic. Na afloop was hij blij met zijn prestatie. 'Ik denk dat het een goede dag was voor het team. We hadden natuurlijk liever gewonnen, maar Roglic is één van de beste renners ter wereld, dus daar was niet veel tegen te doen.'

David Gaudu stelde na afloop uitstekende benen te hebben, maar werd gehinderd door een val van Tao Geoghegan Hart, die de koers moest verlaten. Uiteindelijk eindigde de Fransman van Groupama-FDJ als zevende, op zestien seconden van Roglic. ‘Het is jammer dat ik viel, want ik had goede benen vandaag. Bruno Armirail bracht me met een goede inspanning weer terug bij het peloton. In de finale had ik goede benen, maar ik was ook bang om mezelf kapot te rijden na de inspanning daarvoor. Al met al ben ik nog steeds tevreden.’

Brandon McNulty pakte de witte trui, al eindigde hij op een enigszins teleurstellende veertiende plek. De renner van UAE Team Emirates sprak na zijn succesvolle tijdrit nog zijn klassementsambities uit, al zal dat nu nog vooral om de jongerentrui gaan. 'Het was een intense dag, met behoorlijk steile beklimmingen. Ik had goede benen, maar had problemen met positioneren in de finale. Ik ben blij met mijn vorm en ben tevreden hoe ik er nu voor sta in het klassement.' De Amerikaan staat op dit moment derde, op 37 seconden van Roglic en twee seconden van Maximilian Schachmann.

Reacties na etappe 3 Parijs-Nice

Primoz Roglic deed met een derde plaats in de tijdrit uitstekende zaken voor het klassement. Hij eindigde op zes seconden van Stefan Bissegger, die met een miniem verschil Rémi Cavagna voorbleef. Roglic was daarmee de beste klassementsrenner en met de bergetappe van woensdag in het verschiet, biedt het kansen om al snel de gele trui over te nemen van Bissegger. Na afloop was de Sloveen blij met zijn optreden, zo meldt Wielerflits. 'De klim aan het einde deed nog best pijn. Het was een atypische tijdrit, maar dat past bij mij. Tijdritten zijn altijd een uitdaging. Het is goed om zo vroeg in het seizoen al een tijdrit te rijden.' Ook keek de kopman van Jumbo-Visma al vooruit naar de etappe van morgen. 'Op papier een heel zware rit, dus het wordt een lastige dag denk ik.'

Michael Matthews haalde alles uit de kast om bij zijn nieuwe ploeg, Team BikeExchange, de gele trui in zijn bezit te houden. Die trui veroverde hij na de tweede etappe, maar raakte hij meteen weer kwijt aan ritwinnaar Bissegger. Hij sprak na afloop van een degelijke tijdrit, maar niet zijn beste dag. 'Het was een mooie dag in het geel. Helaas verloor ik hem, maar morgen is weer een nieuwe dag en hopelijk kunnen we Lucas Hamilton helpen om een goede prestatie neer te zetten. Ik blijf dromen van een overwinning en ik denk dat er zeker nog één of twee kansen komen', zo vertelt hij op de eigen ploegsite.

Søren Kragh Andersen eindigde als vijfde in de tijdrit, een dag nadat teamgenoot Cees Bol nog een sprintoverwinning boekte in Frankrijk. De renner van Team DSM was na afloop blij met zijn tijdrit, zo vertelt hij aan zijn eigen team. ‘Het was een goede prestatie en ik ben tevreden met hoe het vandaag is gegaan. We hadden natuurlijk op meer gehoopt, maar we mogen blij zijn met een plek in de top vijf. Het laat ook zien hoe hoog het niveau hier is. We presteren goed en vanaf morgen gaan we de bergen in. Ik kijk er naar uit om daar te vechten voor Tiesj Benoot en Jai Hindley.’

Eén plekje hoger dan Andersen eindigde Brandon McNulty. Met een vierde plek was de 22-jarige Amerikaan van UAE Team Emirates meer dan tevreden. ‘Ik ben super blij met de tijdrit van vandaag. Het was de eerste van het jaar en ik ben daarom blij met mijn prestatie. Ik verwacht dat het morgen moeilijk wordt en er zullen een paar teams zijn om in de gaten te houden. Vooral Jumbo-Visma voor het klassement, dus we zullen strijden en kijken hoe het gaat', zo laat hij weten op de eigen site van de ploeg.

Reacties na etappe 2 Parijs-Nice

Mads Pedersen eindigde een treetje hoger dan de etappe van zondag, maar het bleek niet genoeg voor de zege. De Deen kan leven met zijn tweede plek. 'De jongens hebben perfect werk geleverd, Jasper Stuyven heeft me goed afgezet. Ik was simpelweg niet snel genoeg om Cees Bol te kloppen', aldus de eerlijke spurter van Trek-Segafredo.

Ritwinnaar in de eerste rit, vierde in etappe twee. Niet slecht, en Sam Bennett kan er dan ook zeker mee leven. 'Ik had hele goede benen , maar wachtte te lang. Het was een nerveuze finale met enkele valpartijen. Dit is sprinten, ik had graag willen winnen', aldus de Ier van Deceuninck-Quick-Step.

Michael Matthews pakte het gele tricot van Bennett over door enkele bonificatieseconden bij de tussensprints en een derde plek in de eindsprint. De Australiër sprak na afloop van een geslaagd plan. 'Ik wist dat ik niet de snelste zou zijn, dus probeerde ik me goed te positioneren. Ik kijk wel hoever ik kom in de tijdrit morgen en hoe lang ik de trui kan behouden.'

Arnaud Démare wist door een valpartij van Rui Oliveira en Jordi Meeus niet aan sprinten toe te komen. 'We zaten goed gepositioneerd, maar konden door die val geen kant op en moesten het trottoir op. Ik ben teleurgesteld, ik hoop dat ik deze rittenkoers nog een keer aan sprinten toe kom.'

Reacties na etappe 1 Parijs-Nice

Waar Arnaud Démare afgelopen seizoen een veelvraat was wat betreft overwinningen, valt dat in 2021 vooralsnog mee. In de eerste etappe van Parijs-Nice spurtte hij naar de tweede plek, enkele fietslengtes achter winnaar Sam Bennett, waar volgens de Fransman weinig aan te doen was. ‘Hij kwam simpelweg met te veel snelheid van achteren…’ Hoewel de overwinning er dus niet in zat, is Démare positief over de power in de benen. ‘Mijn doel van vandaag was om te sprinten en het gevoel in mijn benen stelt mij gerust. Maandag hebben we een nieuwe kans’, besluit de op revanche azende Démare na afloop.

Mads Pedersen showde na Kuurne-Brussel-Kuurne wederom zijn snelle benen met een derde plek in de eerste etappe. Volgens de Deen van Trek-Segafredo had er echter meer ingezeten. ‘Op het einde raakten we ingesloten, dicht tegen de hekken’, vertelt hij via de kanalen van zijn ploeg. ‘Het was zonde, want ik moest voor even inhouden en dan verlies je snelheid.’ Toch kan Pedersen na de finish al snel relativeren. ‘Het was in ieder geval goed om te zien dat de jongens goed hun werk deden en het is mooi om op het podium te staan. Het is een goede start van Parijs-Nice en we zijn klaar voor meer’, toont hij zich strijdvaardig voor het vervolg.

Jasper Philipsen liep het podium met een vierde plek net mis. De sprinter van Alpecin-Fenix had echter wel wat te vieren. Na afloop kreeg hij namelijk de jongerentrui om zijn schouders gehangen. ‘Het is altijd fijn om een leiderstrui te dragen, hopelijk kan ik hem nog even behouden’, zegt Philipsen na afloop.

De licht hellende aankomst van de eerste etappe lag de Belg goed. ‘Het was een mooie aankomst en ik had vertrouwen voor de sprint, maar ik zat iets te ver weg toen ik mij positioneerde. Ik kon niet doen wat ik wilde, maar dat hoort ook bij sprinten.’ Daarnaast moest Philipsen een beetje wennen aan de chaos en het gedrang van een massasprint. ‘Het was mijn eerste echte massasprint van dit seizoen. Ik moet weer voelen hoe ik moet vechten voor mijn plekje’, aldus Philipsen, die in de tweede etappe waarschijnlijk een nieuwe kans zal krijgen.

Pascal Ackermann is gretig op zoek naar zijn eerste zege van het seizoen, maar ook in de openingsetappe van Parijs-Nice schoot hij tekort en eindigde hij slechts als zesde. Wel leek hij goed op weg toen neoprof Jordi Meeus de sprint sterk voor hem aantrok. ‘Het team werkte heel goed samen om mij in een kansrijke positie te brengen’, vertelt Ackermann op de ploegsite. ‘De benen voelden goed, maar de finish lag vandaag dertig meter te ver voor mij. Er komen echter nog meer kansen en we blijven proberen’, schaart Ackermann zich bij het rijtje van hoopvolle sprinters.

Jumbo-Visma wil met Primoz Roglic Parijs-Nice winnen en de Sloveen kwam de eerste etappe alvast zonder problemen door, in tegenstelling tot Richie Porte, die vooraf als een concurrent kon worden beschouwd. Ploegleider Grischa Niermann toont zich op de ploegsite opgelucht. ‘Dit was een etappe waarin je vooral veel kon verliezen. Het was heel hectisch en heel nerveus. De ploeg is de dag heelhuids doorgekomen, dus daar zijn we blij mee. We zaten misschien niet de hele dag op de positie waar we wilden zitten, maar dat is gewoon moeilijk in zo’n rit. In de finale zaten we wel goed en dat is het belangrijkste’, aldus Niermann.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws