Boetes en tijdstraffen in de Vuelta a España | Dertien(!) boetes voor wildplassen Wielrennen
Wielrennen

Boetes en tijdstraffen in de Vuelta a España | Dertien(!) boetes voor wildplassen

Boetes en tijdstraffen in de Vuelta a España | Dertien(!) boetes voor wildplassen

De Vuelta a España is de derde en laatste grote ronde van het jaar, die wordt afgewerkt met de inmiddels al niet meer zo nieuwe UCI-regels. Renners en ploegleiders moeten de hele ronde opletten dat ze niet te veel en te vaak over de schreef gaan, anders liggen tijdstraffen of zelfs diskwalificatie op de loer. In de Leiderstrui houdt hier de dagelijkse juryrapporten bij.

De regels: tijdstraffen en boetes bij overtredingen

Net als in de Giro d'Italia en de Tour de France zijn er een paar dingen waar de renners extra op moeten letten in deze Vuelta. Dat je niet mag stayeren achter een auto is al langer bekend, net als de populaire plakbidon. Plassen met het publiek dichtbij is ook al enkele jaren niet toegestaan. De nieuwe regels van dit jaar hebben vooral betrekking op het weggooien van afval en de positie op de fiets.

Voor het weggooien van afval zijn daarvoor aangewezen zones ingericht. Wie een bidon of papiertje buiten deze zones overboord kiepert, krijgt 500 Zwitserse frank boete voor de kiezen. Daarnaast verliest een renner met dit vergrijp 25 punten op de UCI-ranking. Bij een tweede overtreding volgt een minuut tijdstraf in het klassement, na drie fouten volgt diskwalificatie.

Op de fiets moeten renners altijd de kont in contact houden met het zadel, of er moet natuurlijk even op de pedalen worden gestaan. Wie met z'n billen op de buis gaat zitten, doet iets wat anno 2021 verboden is. Een eerste fout levert dertig seconden tijdstraf op in het klassement, twee fouten staat gelijk aan twee minuten tijdstraf en ook hier wordt een renner bij drie straffen naar huis gestuurd. Dit geldt ook voor het geval een renner twee armen op het stuur legt.

Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2021

Etappe 20: Sanxenxo - Mos. Castro de Herville (202.2km)

Ook in de Twintigste etappe kregen flink wat renners een prent van de organisatie. Nico Denz (Team DSM) en zijn ploegleider Wilbert Broekhuizen kregen beiden een boete van 200 Zwitserse Frank voor een plakbidon. Daarnaast kregen maar liefst dertien(!) renners een boete van 200 Zwitserse Frank voor urineren dichtbij publiek. Het ging om Fabio Aru, Dimitri Claeys (beiden Team Qhubeka-NextHash), Christopher Hamilton (Team DSM), Lucas Hamilton, Michael Matthews (beiden Team BikeExchange), Steven Kruijswijk, Sam Oomen (beiden Team Jumbo-Visma), Damien Touzé (AG2R Citroën Team), Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Alvaro Cuadros (Caja-Rural), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Imanol Erviti (Movistar Team) en Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo).

Etappe 19: Tapia - Monforte de Lemos (191,2 km)

Er werden flink wat boetes uitgedeeld in de negentiende etappe van de Vuelta. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) kreeg 200 Zwitserse frank boete voor het rijden achter een auto. De Tsjech kreeg tevens twintig seconden aftrek in het algemeen klassement, zes punten voor de groene trui en één punt in het bergklassement. Stafleden Steffen Radochla (BORA-hansgrohe) en Oskar Kintana Arabolaza (Team BikeExchange) kregen 500 Zwitserse frank boete voor het in de weg staan tijdens het voeden van de renners.

De Nederlander Michel Cornelisse, ploegleider bij Alpecin-Fenix, kreeg 500 Zwitserse frank boete voor ongepast gedrag. Mario Aerts (Lotto Soudal) kreeg eveneens 500 Zwitserse frank boete voor het niet respecteren van de instructies van de organisatie. Daarnaast kregen de renners Jay Vine (Alpecin-Fenix) en Rui Oliveira (UAE Team Emirates) 500 Zwitserse frank boete en 25 punten in mindering op de UCI-ranking voor het weggooien van afval in de verkeerde zones.

Etappe 18: Salas - Alto d'el Gamoniteiro (162.6 km)

De UCI heeft niet veel verdiend in de achttiende rit. Enkel Sacha Modolo van Alpecin-Fenix kreeg een boete van 500 Zwitserse frank voor het lozen van afval op een niet daarvoor bestemde plek. De Italiaan krijgt ook 25 punten in mindering op de UCI-ranking.

Etappe 17: Unquera - Lagos de Covadonga (185,8 km)

Gino Mäder en zijn ploegleider Gorazd Stangelj (Bahrain Victorious) zijn in rit zeventien bestraft voor een zogenaamde sticky bottle, waarvoor ze 200 Zwitserse frank moeten betalen. Namens Jumbo-Visma werd ploegleider Maarten Wynants bestraft met een boete van 300 Zwitserse frank, voor het niet naleven van de instructies van een jurylid.

Etappe 16: Laredo - Santa Cruz de Bezana (180,0 km)

In de zestiende rit van deze Vuelta, die ontsierd werd door een massale valpartij en uiteindelijk gewonnen werd door Fabio Jakobsen, werd een drietal boetes uitgedeeld. Matteo Tossato, ploegleider van INEOS Grenadiers, kreeg een boete voorgeschoteld van 500 Zwitserse frank voor het negeren van de orders van de organisatie. Antonio Jesus Soto moest datzelfde bedrag betalen en kreeg daarnaast 25 UCI-punten aftrek voor het weggooien van afval buiten de toegestane zone. Jordi Meeus kwam er met een boete van 200 Zwitserse frank voor publiekelijk urineren beter vanaf.

Etappe 15: Navalmoral de la Mata - El Barraco (197,5 km) 

Ook in de vijftiende etappe was het juryrapport beknopt, al werden er wel twee renners op de bon geslingerd. Rafal Majka (de etappewinnaar, rijdend voor UAE Team Emirates) en Anthony Roux (Groupama-FDJ) mochten hun beurs trekken, daar beide coureurs afval weggooiden in een zone waar dat niet toegestaan was. Naast het feit dat ze 500 Zwitserse frank moesten betalen, kregen ze 25 punten aftrek in het UCI-klassement.

Etappe 14: Don Benito - Pico Villuercas (165,7 km)

De veertiende etappe was wederom een zeer rustige voor de jury-officials. De renners hoeven helemaal niets te betalen, want alleen wat ploegleiders kregen straffen voor het negeren van orders van de jury betreffende het bewegen van de ploegenauto. Oscar Guerreiro (Israel Start-Up Nation), Juan Manuel Garate (EF Education-NIPPO) en Mario Aerts (Lotto Soudal) moeten daarvoor 500 Zwitserse frank inleveren, terwijl Steffen Radochla (BORA-hansgrohe) 1000 Zwitserse frank moet betalen, omdat het zijn tweede overtreding was.

Etappe 13: Belmez - Villanueva de la Serena (203,7 km)

Tijdens de dertiende etappe namen de renners een verkapte rustdag en datzelfde gold voor de jury blijkbaar. Geen enkele boete werd tijdens de vlakke etappe uitgedeeld en er kwam zelfs geen waarschuwing aan te pas!

Etappe 12: Jaén - Córdoba (175,0 km) 

In de twaalfde etappe werden weer een aantal boetes uitgedeeld omdat er regels werden overtreden. Mikel Azparren (Euskatel) kreeg 200 Zwitserse frank boete voor een plakbidon, net als ploeggenoot Antonio Jesús Soto. Staflid Luke Maguire (UAE Team Emirates) werd bestraft met 500 Zwitserse frank vanwege het verkeerd parkeren van een auto. Valerio Piva (Intermarché-Wanty-Gobert) werd wegens ongepast gedrag beboet met 500 Zwitserse frank. Dan was er ook nog Kiel Reijnen (Trek-Segafredo), die tweemaal een boete van 500 Zwitserse Frank kreeg en 25 punten aftrek in het UCI-klassement. Dat kreeg hij voor gevaarlijk en gewelddadig gedrag en voor het verkeerd weggooien van zwerfafval.

Etappe 11: Antequera - Valdepeñas de Jaén (133,6 km)

De elfde etappe kende een spectaculaire finale, waarin Primoz Roglic op de slotklim toesloeg. In de achterhoede werden er wat kleine overtredingen begaan door Quinn Simmons (161e) en Alex Kirsch (167e), beiden rijdend voor Trek-Segafredo. Vanwege plakbidonnen werden zij bestraft met 200 Zwitserse frank. Dat gold eveneens voor hun directeur Yaroslav Popovych, die gisteren ook al een boete kreeg. Xabier Muriel, directeur bij Caja Rural, kreeg net als Popovych 200 Zwitsere frank boete voor een plakbidon. Daarnaast werd Sylvain Hackin (Lotto Soudal) op de bon geslingerd. Hij werd uit koers gezet en kreeg 500 Zwitserse frank boete voor het verkeerd gebruiken van voertuigen.

Etappe 10: Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria (190,3 km)

Na de rustdag waren de renners direct weer bij de pinken. Allemaal lieten ze zich van hun nette kant zien, waardoor het hele peloton er zonder boetes vanaf kwam. De personeelsleden werden daarentegen wel met de nodige straffen geconfronteerd. Een verzorger van Intermarché-Wanty-Gobert stond midden op de weg tijdens het bevoorraden van de renners. Gevolg: een boete van 300 Zwitserse frank voor ploegleider Valerio Piva. Datzelfde gold voor Yaroslav Popovych, directeur van Trek-Segafredo. Zijn boete viel wel ietsjes hoger uit: 500 Zwitserse frank in totaal.

Ook ploegleider Matthew Winston (Team DSM) mocht zijn beurs trekken (500 Zwitserse frank), aangezien een staflid van de ploeg de finishlijn passeerde, terwijl dat niet toegestaan was. Namens EF Education-NIPPO was het Ken Vanmarcke die het boetekleed mocht aantrekken. De sportief directeur moest 300 Zwitserse frank betalen wegens het niet opvolgen van de instructies van de organisatie.

Etappe 9: Puerto Lumbreras - Alto de Velefique (188 km)

Tijdens de negende etappe van de Vuelta a España werden, zoals gebruikelijk tijdens een bergrit, weer redelijk wat boetes uitgedeeld. De grootste naam was Enric Mas (Movistar). Hij kreeg, net als Dani Navarro (Burgos-BH), een boete van 200 Zwitserse frank voor een plakbidon, net als hun ploegleiders José Vicente García en Ruben Perez. Navarro werd nog extra bestraft wegens het afzetten tegen de ploegauto en kreeg tien seconden tijdstraf, moest vier punten inleveren in de klassementen voor berg en punten en kreeg nog eens 200 frank extra boete. Verder werd Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), voor de tweede etappe op rij, beboet voor ongepast gedrag (500 Zwitserse frank), terwijl Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) diezelfde hoeveelheid moet betalen en 25 UCI-punten inlevert voor afval weggooien buiten de toegestane zone.

Dan waren er nog een aantal ploegleiders die op het matje werden geroepen. Yaroslav Popovich (Trek-Segafredo), Steffen Radochla (BORA-hansgrohe), Franck Pineau (Groupama-FDJ) en Ruben Perez (Burgos-BH) kregen een boete van 200 Zwitserse frank voor het niet luisteren naar instructies van de organisatie. Pablo Lastras García (Movistar) moet 500 Zwitserse frank betalen voor het niet luisteren betreffende verlaten van het parcours.

Etappe 8: Santa Pola - La Manga del Mar Menor (137,7 km) 

De achtste etappe van deze Vuelta kende weinig spektakel en dus was er weinig aanleiding voor plakbidons of onreglementaire bevoorradingen. Dat bleek ook uit het juryrapport, want er werden maar drie boetes uitgedeeld. Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech) werd op het matje geroepen vanwege het verkeerd deponeren van afval. Dat kost hem 500 frank en 25 UCI-punten.

In de slotfase werden ook flinke straffen uitgedeeld. Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step) kreeg 500 frank boete, dertig seconden tijdstraf en vijftig strafpunten voor de groene trui voor obstructie van een andere renner. De ergste straf was echter voor Sebastián Molano (UAE Team Emirates), die oorspronkelijk als vijfde eindigde. Voor afwijken van zijn lijn in de sprint werd hij teruggezet naar de laatste plaats van het peloton, moest hij dertien punten inleveren in het sprintklassement met daarbovenop een boete van 500 frank.

Etappe 7: Gandía - Balcón de Alicante (152 km)

De zevende etappe van de Vuelta a España was de eerste échte bergetappe. Dat was duidelijk te merken aan het hoge tempo op de eerste klim van de dag, en aan het feit dat er een kopgroep weg kon rijden van maar liefst dertig renners. In een hele zware etappe zijn de bidons over het algemeen extra plakkerig, en dat bleek ook vrijdag het geval. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) en Jhonatan Lastra (Caja-Rural) en hun ploegleiders Maarten Wynants (Jumbo-Visma) en José Miguel Fernandez (Caja-Rural) kregen elk een boete van 200 frank voor onreglementaire bevoorrading.

Ook Bert van Lerberghe (Deceuninck-Quick-Step) werd op het matje geroepen bij de jury. De Belg kreeg een boete van 200 frank, gecombineerd met een tien seconden tijdstraf in het algemeen klassement, vier punten aftrek in het puntenklassement en twee punten aftrek in het bergklassement, omdat hij langdurig geduwd werd door een toeschouwer. Julien Jurdie (sportief directeur bij AG2R Citroën Team) kreeg een boete van 500 frank wegens ongepast gedrag naar de jury. Tot slot is motor nummer 2754, bestuurd door Sergey Seynaeve, uitgesloten van deelname aan de achtste etappe. Seynaeve kreeg daarnaast nog een boete van 500 frank, beide vanwege een schending van reglementen of richtlijnen met betrekking tot voertuigbewegingen tijdens de wedstrijd.

Etappe 6: Requena - Alto de la Montaña de Cullera (158,3 km)

Een nerveuze etappe, zo kan de zesde etappe in de Vuelta worden genoemd. Niet alleen het koersverloop, maar ook de renners maakte het nerveus en kregen een aantal boetes. Mark Padun (Bahrain Victorious), Christian Odd Eiking (Intermarché) en Juan Pedro López (Trek-Segafredo) kregen 500 frank boete vanwege het niet goed opvolgen van de instructies van de organisatie. José Vicente Garcia (Movistar Team) kreeg 500 frank boete voor het in de verkeerde zone weggooien van zwerfafval. Ben Zwiehoff (BORA-hansgrohe) kreeg 500 frank boete en 25 punten aftrek voor de UCI Ranking vanwege het verkeerd weggooien van zwerfafval.

Etappe 5: Tarancón - Albacete (184,4 km)

De vijfde etappe was een saaie sprintersrit, waar alleen de finale stressvol was na een grote valpartij. Het leverde ook weinig boetes op, waar alleen Jesús Puente Montero een boete van 500 frank kreeg voor het niet volgen van de regels wat betreft het verplaatsen van voertuigen. Xabier Muriel, staflid van Caja Rural, stond midden op de weg voor het aangeven van voedsel aan zijn renners. Dat leverde hem een boete op van 300 frank.

Etappe 4: El Burgo de Osma - Molina de Aragón (163,9 km)

In de door Fabio Jakobsen gewonnen vierde etappe kwamen er twee renners goed weg, nadat ze afval hadden weggegooid buiten de daarvoor bestemde zones. Beide renners konden niet worden geïdentificeerd en dus moeten hun ploegen opdraaien voor de boetes. Steffen Radochla (BORA) en Valerio Piva (Intermarché) kregen allebei 500 frank boete achter hun naam als sportief directeur van hun ploeg.

Etappe 3: Santo Domingo de Silos - Picón Blanco (202,8 km)

De eerste aankomst bergop en daarmee de eerste test voor veel renners. De jury kon aan de bak, want meteen werden de grenzen van het toelaatbare opgezocht. Zo was er 200 frank boete én een tijdstraf van twintig seconden voor Richard Carapaz van INEOS Grenadiers. De man uit Ecuador nam nog wat te eten aan in de absolute finale en dat was niet toegestaan. INEOS-ploegleider Matteo Tosatto kreeg ook 200 frank boete.

Vier renners werden op de bon geslingerd voor het plassen, te dichtbij publiek. Lilian Calmejane (AG2R), Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Jetse Bol (Burgos-BH) en Antonio Jesus Soto (Euskaltel) kregen 200 Zwitserse frank boete. Tot slot werd er nog een motoragent uitgesloten voor de vierde etappe, omdat hij zich niet aan de verkeersregels hield.

Etappe 2: Caleruega - Burgos (166,7 km)

In de tweede etappe werd slechts één renner beboet en zijn naam was Fabio Jakobsen. De Nederlander van Deceuninck-Quick-Step hield een sanitaire stop volgens de jury te dicht bij het publiek. Jakobsen kreeg 200 Zwitserse frank boete opgelegd. Alle teams kregen een waarschuwing na de tweede etappe aangaande het weggooien van afval. Kennelijk ging er massaal iets verkeerd en ging de jury niet over op straffen.

Etappe 1: Burgos - Burgos (7,1 km, tijdrit)

In de openingstijdrit van de Vuelta a España had de jury het rustig. Renners deden geen gekke dingen en bij 39 fietscontroles op mechanische doping werden geen oneffenheden gevonden.

Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!

Lees meer over:
Vuelta a España Wielrennen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws